De behandeling

Voor de operatie

Indien u dit wenst, kan een half uurtje voor de ingreep een licht kalmerend pilletje worden gegeven. Zodra u in de operatiekamer bent aangekomen, wordt met een stiftje op de huid aangetekend welk deel van de huid mag worden verwijderd.

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt circa 1 uur. Hierbij wordt een injectie gegeven in het operatiegebied, waarna de verdoving zo’n anderhalf á twee uur werkzaam blijft. De injectie wordt als tijdelijk ongemakkelijk ervaren, te vergelijken met de verdoving die u ondergaat bij uw tandarts. Nadien voelt u niets meer van de ingreep. De ingreep op zich duurt ongeveer een uurtje. In de vloeistof zit ook een stof (adrenaline) waarop de kleine bloedvaten reageren met een vernauwing. Hierdoor bloedt het operatiegebied minder tijdens de ingreep.

Na de operatie

Bij een ooglidcorrectie hebt u direct na de operatie soms het gevoel dat u de ogen niet meer volledig kan sluiten. Dit komt omdat de spier die wordt gebruikt om de oogleden toe te knijpen op dat moment nog verdoofd is. Zodra deze verdoving uitgewerkt is, zullen deze klachten afnemen. Een half uurtje later mag u naar huis vertrekken. Na een wenkbrauwcorrectie lijken uw wenkbrauwen in het begin iets te hoog. Dit effect is echter tijdelijk en na verloop van enkele weken komen zij op de juiste plaats terecht.
Omdat u niet met de auto mag rijden, dient u ervoor te zorgen dat iemand u naar huis kan begeleiden. De napijn is bij een ooglidcorrectie en wenkbrauwlift voor elke cliënt anders. Meestal volstaat een paracetamol. Net als bij elke andere cosmetisch chirurgische ingreep heeft het behandelde gebied tijd nodig om te herstellen. Deze herstelperiode verloopt verder pijnloos. Het behandelde gebied zal gezwollen zijn met rondom bloeduitstortingen, die over het algemeen binnen een week wegtrekken. U kunt er vanuit gaan dat u ongeveer 1 week minder toonbaar zult zijn. De hechtingen worden na circa een week verwijderd. De meeste mensen gaan na deze periode weer aan het werk.

Resultaten

Honderd procent symmetrie is niet te garanderen. Een lichte asymmetrie in het begin is normaal. Bij iedereen is het genezingsproces anders, maar na verloop van tijd zal dit verdwijnen. Een ooglidcorrectie of wenkbrauwlift zal het proces van het uitzakken slechts vertragen, maar meestal is het effect langdurig. Echter, uiteindelijk gaat alles weer geleidelijk uitzakken, zodat een nieuwe operatie soms nodig zal zijn. Afhankelijk van huidtype en huidkwaliteit, is een langdurig resultaat te verwachten dat doorgaans zo'n 5 tot 10 jaar aanhoudt. Welke operatie voor u het meest geschikt is, is slechts te bepalen door de chirurg in samenspraak met u.

Risico’s

Een ooglidcorrectie en wenkbrauwlift is veilig, mits uitgevoerd door een ervaren chirurg. Net als bij iedere ingreep bestaat de kans op een bloeding of infectie. Na een ooglidcorrectie kan het voorkomen dat de oogleden tijdelijk niet volledig geopend of gesloten kunnen worden. Om te voorkomen dat de ogen uitdrogen worden hiervoor speciale kunsttranen meegegeven. De littekens kunnen er nog enige tijd rood uitzien. Ook is het mogelijk dat de ogen er gezwollen uitzien. Koude kompressen na de behandeling bieden verlichting. Een specifieke complicatie van een ooglidcorrectie is dat de huid na de behandeling strakker trekt dan gewenst. Dit is meestal via een kleine correctie te verhelpen.

Na de ingreep kunt u meteen naar huis. Het is wel noodzakelijk dat u zich na de ingreep naar huis laat begeleiden. Er is doorgaans weinig pijn na de ingreep en men herstelt snel. Gedurende enige weken is er zwelling en zijn er blauwe plekken zichtbaar. Volledig herstel, zonder beperkingen is meestal bereikt rond de 3 tot 4 weken.