De behandeldag

Een staaroperatie

Er is een staaroperatie ingepland, wat nu? Lees hier over de behandeldag en wat je kunt verwachten. Vanaf het moment van binnenkomst is er begeleiding. Zijn er na aanleiding van onderstaande informatie vragen, neem dan contact op met de kliniek waar jij onder behandeling bent.

Begeleiding vanaf binnenkomst

Maximaal 2 uur in de kliniek

Persoonlijke aandacht

Duur operatie 15 minuten

Voorbereiding thuis

Nadat de afspraak voor de behandeling is vastgelegd, ontvang je een schriftelijke bevestiging per mail en/of post. Hierin staat een overzicht van de tijden waarop je in de kliniek aanwezig moet zijn.

Onderstaande adviezen staan ook overzichtelijk in het boekje dat je meekrijgt ter voorbereiding op de operatie.

Twee weken tot één week voor de operatie

  • Ben je erg zenuwachtig voor de behandeling (die overigens pijnloos is), is het verstandig dit vooraf aan te geven op de gezondheidsvragenlijst.
  • Bespreek met de oogarts of je na de behandeling van het eerste oog je bril kunt dragen. De opticien kan eventueel een vensterglas in de bril maken.
  • Regel een begeleider. Na de behandeling is het van belang dat je begeleid wordt. Regel van tevoren het vervoer en voor de eerste 24 uur na de operatie begeleiding in huis. Voor het regelen van vervoer of begeleiding kan je de regiotaxi of thuiszorg inschakelen.

Dag voor de operatie

  • Voorkom infecties door ’s ochtends of de avond voor de behandeling een bad of douche te nemen en je haren wast.
  • Goede nachtrust en een normaal ontbijt op de ochtend van de operatie zijn verstandig.
  • We verzoeken je geen oogmake-up, nagellak en gezichtscrème te gebruiken op de dag van de behandeling.
  • Vanuit hygiënisch oogpunt mag je geen sieraden (kettingen, ringen om de vingers, armbanden of horloges) dragen op de dag van de operatie. Op de dag van de operatie verzoeken wij eventuele piercings in het gezicht en in de tong te verwijderen.
  • Draag schone en makkelijk zittende kleding. Tijdens de operatie wordt een spoelvloeistof gebruikt. Dit kan ondanks zorgvuldig afdekken toch langs uw oor en over uw wang lopen. Verwijder daarom een gehoorapparaat aan de kant van het te opereren oog.
  • De operatie vindt meestal onder lokale verdoving plaats. Je hoeft dus niet nuchter te blijven. Wel raden wij je aan niet te veel en/of te zwaar te eten op de ochtend van de operatie.

Oogarts Dimitri Bouwens 

“Het is dankbaar werk, want de behandeling is pijnloos en levert heel snel resultaat op”

Dagelijks werken onze specialisten met veel plezier en betrokkenheid aan het oplossen van vele oogaandoeningen.

De behandeldag stap voor stap

Stap 1: Aanmelding en voorbereiding

In de bevestigingsbrief staat de meldtijd van de operatie. Zorg dat je op dit tijdstip aanwezig bent in de kliniek. Op de operatieafdeling word je welkom geheten door onze doktersassistent(e). Ter voorbereiding op de operatie krijg je oogdruppels toegediend voor de pupilverwijding. Daarnaast krijg je een overjas, een mutsje en overschoenen aan.

Stap 2: Verdoving

Door de anesthesiemedewerker wordt de verdoving toegebracht. De staaroperatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Vervolgens neemt de anesthesiemedewerker je mee naar de operatiekamer voor de staaroperatie.

Stap 3: De staaroperatie

Staar wordt in onze kliniek behandeld met de phaco-emulsificatie techniek. Tijdens de operatie wordt de troebele ooglens verwijderd. Daarvoor wordt de ooglens eerst verpulverd. Aan de rand van het hoornvlies wordt een opening van enkele millimeters gemaakt, waardoor de oogarts met minuscule instrumentjes naar binnen gaat (plaatje 1). De ooglens zit in een omhulsel, het lenskapsel. Hierin wordt aan de voorkant een opening gemaakt. De troebele lens wordt vergruisd en weggezogen (plaatje 2). Op de plaats van jouw eigen troebele ooglens wordt vervolgens een helder vouwbaar kunstlensje geplaatst. In het oog ontvouwt de lens zich direct. Door middel van flexibele pootjes zet de lens zich vast (plaatje 3).

Stap 5: Nazorg

Na de operatie sluit de wond zich in principe vanzelf, maar soms zal de oogarts voor de zekerheid een hechting plaatsen. Hierna krijg je oogzalf en een beschermend kapje. Het kapje moet tot de volgende dag blijven zitten en de eerste zeven dagen gebruikt worden gedurende het slapen.

Nastaar

Nastaar is een vertroebeling van het lenskapsel die maanden tot jaren na een staaroperatie (cataractchirurgie) kan optreden. Dit komt in 25% van de gevallen voor. Lees hier meer over nastaar.

Zeer zeldzame complicaties

Staaroperaties worden heel regelmatig uitgevoerd. Meer dan 95% van de operaties verloopt zonder problemen, maar zoals bij elke operatie kunnen er complicaties optreden. Van sommige complicaties zult u weinig of niets merken, van andere complicaties zullen de gevolgen groter zijn.