Oogarts Van Nouhuijs over wrijven in de ogen

Macula pucker
25-05-2021

Wij hebben oogarts H.M. van Nouhuijs een aantal vragen gesteld over een veel voorkomend onderwerp, namelijk wrijven in de ogen.

Wrijven in de ogen

Waarom wrijf je eigenlijk in je ogen? De reden is heel simpel: door in de ogen te wrijven stimuleer je de traanklier, die maakt vocht aan. Zeker als je moe bent en daardoor onbewust minder knippert ga je automatisch wrijven. Dit geldt ook als je ogen ingespannen gekeken hebben, bijvoorbeeld op een computerscherm. Naast droge ogen zijn jeukende ogen een reden om te wrijven. Jeukende ogen krijg je vaak door allergie of als er bijvoorbeeld stof in je ogen waait.

Is het goed om in de ogen te wrijven?

Het is niet verkeerd, het is een onbewuste reactie. Maar het is wel veel beter om over de harde onderste oogkasrand te wrijven dan op de ogen zelf. Sommige mensen hebben een aanleg waarbij het hoornvlies minder stevig gebouwd is, het kan wat puntiger worden. Dit heet een keratoconus. Kerato betekent hoorn, conus betekent puntig. Zij mogen nooit meer in hun ogen wrijven!

Dus, heb jij droge of jeukende ogen en kan je het niet tegenhouden? Doe dit dan op de oogkasrand of gebruik een druppeltje kunsttranen!

Als jij vaak in je ogen wrijft door droge ogen, is het belangrijk de oorzaak aan te pakken. Bescherm de ogen tegen uitdroging en infecties, zodat het hoornvlies glad en gevoed blijft.

Vraag het aan onze expert

Niet gevonden wat je zocht? Kijk bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.