Vervanglenzen
Vervanglenzen worden ingebracht ter vervanging van de eigen ooglens. Deze vorm van refractiechirurgie passen wij toe vanaf het 50e levensjaar. Vanaf deze leeftijd wordt de ooglens stugger en ontstaan vaak leesklachten. Na de behandeling heeft u geen bril of lenzen meer nodig voor dichtbij, de tussenafstand en veraf. Tevens is het een goede oplossing bij staar (cataract).
Om te beoordelen welke type lens het beste bij uw wensen en behoefte past, kijken we naar uw persoonlijke situatie zoals werkzaamheden, hobby’s en eisen ten aanzien van ver- en of dichtbij zien. In het vooronderzoek voegen wij de eigenschappen en conditie van uw ogen samen met uw persoonlijke wensen. De refractiechirurg en de optometrist geven aan óf en uit welke type lenzen u kunt kiezen.
Traditioneel wordt er bij een lensvervangende operatie handmatig een incisie gemaakt in het hoornvlies. Bij Eyescan wordt elke brilvervangende vervanglensbehandeling met behulp van lasergestuurde technologie uitgevoerd, namelijk het Catalys Precision Laser System™.
Deze laser voert het grootste deel van de operatie automatisch uit. Dit zorgt voor beter te voorspellen resultaten. De lensvervangende operatie verloopt veiliger, sneller, preciezer en comfortabeler. Vooral lenzen met een cilinder kunnen hierdoor zeer nauwkeurig op de juiste plaats in het oog gepostioneerd worden.
Omdat er minder handgestuurde acties en tractiekrachten met mechanische instrumenten worden toegepast vindt er beduidend minder energieproductie in het oog plaats. Deze vermindering van ultrasone energie versnelt het genezingsproces en is op de lange termijn beter voor het oog.
Het oog wordt vooraf verdoofd met oogdruppels.
Er worden twee incisies in het hoornvlies gemaakt om toegang tot de ooglens te krijgen.
Er wordt een ronde incisie in het kapsel van de ooglens gemaakt.
De ooglens wordt gefragmenteerd, zodat hij makkelijker uit het oog te halen is.
Met een speciaal instrumentje wordt de ooglens voorzichtig uit het oog gehaald.
De nieuwe vervanglens wordt in de juiste positie in het oog geplaatst.
Het oog wordt afgedekt met een beschermend kapje. Hierna geneest het oog vanzelf. De volgende dag mag het kapje verwijderd worden.