Submaculaire bloeding

Een submaculaire bloeding is een bloeding die onder het netvlies zit, precies ter hoogte van de macula (gele vlek). Deze vorm van bloedingen komt zeer zelden voor en kan ontstaan bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Een submaculaire bloeding is een zeer ernstige vorm van natte maculadegeneratie, die plotseling kan ontstaan. De bloeding ontstaat doordat een bloedvaatje onder het netvlies is gesprongen. Een submaculaire bloeding geeft zeer ernstige schade aan de gezichtsscherpte.

Klachten

Een submaculaire bloeding kan tot de volgende klachten leiden:

  • Acuut wazig zien
  • Niet meer kunnen lezen met het aangedane oog
  • Vervorming van het beeld (rechte lijnen gaan golven)

Risicofactoren

Submaculaire bloedingen kunnen spontaan ontstaan bij:

  • Natte maculadegeneratie
  • Gevorderde droge maculadegeneratie
  • Zwakke bloedvaten in het netvlies bij hoge bloeddruk (macro-aneurysma)

Onderzoek

Voor het vaststellen van een submaculaire bloeding wordt gebruik gemaakt van een spleetlamp onderzoek, een fundusfoto en een OCT-scan. Doorgaans worden hiervoor eerst pupilverwijdende druppels gegeven.

Behandeling

Bij kleine bloedingen kan soms worden volstaan met injecties in de ogen. Veel mensen hebben deze al eens gehad in het verleden of krijgen ze regelmatig.

Bij grote bloedingen die kort bestaan (minder dan 2 weken) kan geprobeerd worden om de bloeding te verplaatsen naar de zijkant van het netvlies waar het minder schade geeft. Dit wordt gedaan via een glasvochtoperatie (vitrectomie) waarbij de ooggelei (glasvocht) wordt verwijderd en een ontstollend middel wordt geïnjecteerd. Het oog wordt vervolgens gevuld met een gasbel die als een soort stoomroller de bloeding wegdrukt. De gasbel lost vaak na 14 tot 21 dagen op. Het is mogelijk dat je na de operatie een houding moet aannemen zodat de gasbel goed zijn werk kan doen.

Tijdens de operatie wordt direct een injectie gegeven tegen maculadegeneratie. Deze moet vaak 4 weken na de operatie worden herhaald.