Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Lees hier alles over het Coronavirus
Astigmatisme
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Astigmatisme

Bij mensen met astigmatisme is het transparante hoornvlies aan de voorkant van het oog ongelijk gekromd, zodat de lichtstralen die verschillende delen van het oog treffen in verschillende mate worden gebroken. De lens kan niet alle stralen tegelijk bundelen op het lichtgevoelige netvlies achter in het oog en het beeld wordt wazig. Astigmatisme zit soms in de familie en gaat veelal gepaard met bijziendheid of verziendheid.

Oorzaak

De meest voorkomende vorm van astigmatisme is aanwezig vanaf de geboorte en is te wijten aan een lichte kromming van het hoornvlies in beide ogen. In plaats van rond als een voetbal is het ovaal als een rugbybal, met een steile welving in de ene richting en een lichte in de andere. Dit type kan langzaam erger worden naarmate men ouder wordt. Astigmatisme is in sommige gevallen te wijten aan een oogaandoening zoals keratoconus of oogletsel dat een litteken op het hoornvlies veroorzaakte.

Astigmatisme kan op verschillende manieren worden ingedeeld:

  • Regematigheid
  • Type
  • Richting van de cilinder
  • Localisatie 
  • wazig worden van kleine letters, met leesproblemen als gevolg
  • onvermogen om verre en nabije voorwerpen scherp te zien.

Astigmatisme kan gewoonlijk worden gecorrigeerd met een bril met speciale cilindrische glazen die de onregelmatige kromming van het hoornvlies compenseren. Ook harde, zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn effectief. Zachte lenzen zijn over het algemeen minder geschikt, al bestaan er wel zachte lenzen die astigmatisme kunnen corrigeren.

In sommige gevallen kan astigmatisme worden gecorrigeerd met een chirurgische ingreep die de vorm van het hoornvlies verandert. Een van de meest toegepaste en minst ingrijpende operatieve behandeling is een laserbehandeling. Bij Eyescan wordt deze behandeling uitgevoerd in de Ooglaserkliniek in Utrecht.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze klinieken of één van de Eyescan Onderzoekcentra bij u in de buurt.

Wij zijn altijd bereikbaar. Uw vraag persoonlijk beantwoord?