Vervanglenzen, voorzetlenzen, lensimplantatie.

Veiligheid van een voorzetlens

Een voorzetlens is een van de veiligste behandelingen voor oogcorrectie. Door de moderne technologie en de ervaring van onze specialisten wordt de behandeling zorgvuldig uitgevoerd om risico’s zo klein mogelijk te houden. Hier leggen we uit waarom de behandeling zo veilig is, welke stappen er worden genomen om complicaties te voorkomen, en wat jij kunt doen voor een snel en goed herstel.

Maak een afspraak

Grondig vooronderzoek

De haalbaarheid van de behandeling wordt bepaald tijdens een grondig vooronderzoek. Dit zorgt ervoor dat alleen mensen die echt geschikt zijn voor deze behandeling geholpen worden. Tijdens het onderzoek worden verschillende belangrijke dingen gecontroleerd:

  • Hoornvliesdikte en -kromming worden zorgvuldig gemeten om te kijken of een voorzetlens de juiste keuze voor je is.
  • Oogdruk en netvliesgezondheid worden gecontroleerd om oogziekten, zoals glaucoom, uit te sluiten.
  • Je medische geschiedenis en medicatie worden besproken om er zeker van te zijn dat er geen bezwaren zijn voor de behandeling.

Als er aanwijzingen zijn dat de behandeling niet geschikt voor je is, wordt deze natuurlijk niet uitgevoerd. Zo komt jouw veiligheid en de uitkomst van de behandeling nooit in het geding. De arts zal in dit geval ook altijd meedenken over alternatieve behandelingen en opties die voor jou wél mogelijk zijn.

Moderne technologie en ervaren specialisten

De technologie die we gebruiken voor het plaatsen van voorzetlenzen is van topkwaliteit en zorgt ervoor dat de ingreep heel precies wordt uitgevoerd. Hierdoor is de kans op fouten of complicaties minimaal. De oogartsen die de behandeling doen, hebben veel ervaring en voeren dagelijks soortgelijke behandelingen uit. Dit zorgt ervoor dat de procedure veilig en effectief is.

Sebastiaan Stokman - testimonial voorzetlenzen

Sebastiaan – ICL

”Als je je hele leven afhankelijk bent geweest van een bril is het heerlijk als dat weg valt”

Sebastiaan Stokman droeg al een bril sinds hij 6 maanden oud was. Via zijn baan bij een optiekzaak kwam hij in aanraking met Eyescan. Zonder enig moment van twijfel heeft hij zijn ogen laten behandelen met ICL voorzetlenzen. Lees hier meer over zijn ervaring en het resultaat.

Lees het verhaal van Sebastiaan

Wat zijn de mogelijke risico’s?

Complicaties komen gelukkig zelden voor, maar het is goed om te weten welke risico’s er kunnen zijn. Dit zijn enkele mogelijke risico’s:

  • Infecties: dit komt heel zelden voor, maar als het gebeurt, kan het effectief en eenvoudig behandeld worden met antibiotica.
  • Lichtgevoeligheid: dit is een tijdelijke bijwerking die meestal binnen een paar dagen weer verdwijnt.
  • Droge ogen: dit kan soms optreden, maar kan meestal snel worden verholpen met kunsttranen.

Blijvende complicaties komen bij minder dan 1% van de patiënten voor, en de meeste bijwerkingen kunnen snel behandeld worden.

Maatregelen om de veiligheid te waarborgen

Naast de technologie zijn er ook andere belangrijke veiligheidsmaatregelen die de procedure zo veilig mogelijk maken:

  • Strikte hygiëne: de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving, met zorgvuldig gesteriliseerde instrumenten om infecties te voorkomen.
  • Plaatselijke verdoving: de procedure wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving met oogdruppels, zodat je niets voelt tijdens de ingreep. Dit verkleint de belasting voor je lichaam.
  • Stapsgewijs herstelplan: na de behandeling krijg je duidelijke nazorginstructies en zijn er controleafspraken om je herstel te monitoren en eventuele afwijkingen snel op te merken.

Dit kun je zelf doen

De veiligheid van de ingreep wordt verder gewaarborgd door jouw aandeel in het herstelproces. Door de nazorgadviezen van de artsen goed op te volgen, help je jezelf aan een sneller en beter herstel:

  • Gebruik de voorgeschreven medicatie, zoals oogdruppels, volgens het aangegeven schema
  • Vermijd het wrijven in je ogen om irritaties of infecties te voorkomen
  • Houd je controleafspraken bij zodat de arts je herstel kan volgen en je voortgang kan beoordelen

Houd je je aan de adviezen? Dan is een voorzetlens een compleet veilige ingreep met een zeer hoog slagingspercentage. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Plan een vooronderzoek in via de knop hieronder.

Plan jouw vooronderzoek

Wil je weten of voorzetlenzen iets voor jou zijn? Plan nu een vrijblijvend* vooronderzoek!

  • Vooronderzoek door een specialist
  • Advies op basis van jouw ogen en levensstijl
  • Geen verplichtingen, gewoon duidelijkheid

Maak direct een afspraak óf vraag de gratis informatiefolder ooglaseren aan

*Zie je toch af van de behandeling? Dan betaal je voor het vooronderzoek. Kies je ervoor jouw ogen wel te laten behandelen, dan is het onderzoek gratis.

Veelgestelde vragen over voorzetlenzen

Doet het plaatsen van voorzetlenzen pijn?

De operatie zelf veroorzaakt geen pijn, aangezien het oog wordt verdoofd met oogdruppels. U kunt echter een vreemd gevoel ervaren, zoals druk op het oog, maar dit zal geen scherpe pijn zijn. Na de ingreep kunt u lichte irritatie of een gevoel van zand in de ogen ervaren, wat doorgaans snel verdwijnt. Het herstel duurt meestal slechts een paar dagen.

Wat zijn de kosten van voorzetlenzen?

Bezoek voor meer informatie over de kosten van voorzetlenzen de volgende pagina: https://www.eyescan.nl/behandelingen/ooglaseren-lensimplantatie/voorzetlenzen/kosten-voorzetlenzen/

Wat kun je doen om risico’s te minimaliseren?

Kies een ervaren chirurg: Het is belangrijk om een ervaren oogchirurg te kiezen die gespecialiseerd is in de behandeling. Daarom werkt Eyescan uitsluitend samen met deskundige oogartsen. Regelmatige controleafspraken: Na de ingreep zijn er regelmatig controleafspraken om te verifiëren of het herstel goed verloopt en er geen complicaties optreden. Instructies opvolgen: Wij adviseren u om te allen tijde onze nazorginstructies nauwkeurig op te volgen om infecties en complicaties te voorkomen.

Wat zijn de risico’s van voorzetlenzen?

Risico’s van voorzetlenzen (ICL) zijn onder andere infectie, verhoogde oogdruk, cataract (staar), macula-oedeem, verminderd zicht (zoals halo’s), lensverplaatsing, ontsteking en oogdrukveranderingen. Deze kunnen meestal behandeld worden met medicatie of een tweede ingreep.

Kan mijn lichaam de geïmplanteerde voorzetlens afstoten?

Nee, het lichaam herkent de lens niet als vreemd weefsel, waardoor deze niet afgestoten kan worden. 

Hoe werkt het plaatsen van een voorzetlens?

Het plaatsen van een voorzetlens is een chirurgische ingreep waarbij een dunne lens achter de iris van je oog wordt geïmplanteerd, zonder dat er een incisie in het hoornvlies nodig is. Deze ingreep wordt doorgaans uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, zodat je geen pijn voelt. De procedure duurt meestal slechts 15 minuten per oog en vereist geen langdurig herstel. 

Kan je een geïmplanteerde lens zien na de behandeling?

Nee, je zult de geïmplanteerde lens niet kunnen zien. De lens wordt achter de iris geplaatst en is niet zichtbaar voor jou of anderen. Het implantaat is bovendien zodanig ontworpen dat het je dagelijks zicht niet beïnvloedt. 

Is het resultaat van voorzetlenzen blijvend?

Als je ogen goed geschikt zijn voor de behandeling en je zicht goed stabiliseert na de ingreep, kun je verwachten dat het resultaat langdurig blijft. Naarmate je ouder wordt, kunnen je ogen echter veranderen. Bijvoorbeeld, de lens van je oog veroudert, wat kan leiden tot presbyopie (oudziendheid), waarbij je moeite krijgt met het lezen van kleine letters. Dit is een natuurlijk proces en kan eventueel gecorrigeerd worden met een leesbril. Hoewel dit proces niet te stoppen is, zijn er gelukkig multifocale vervanglenzen beschikbaar, waardoor je minder afhankelijk wordt van een leesbril. Deze lenzen bieden wij ook aan, zie “vervanglenzen”. In sommige gevallen kan er na een aantal jaar een lichte terugval zijn in je oorspronkelijke brilsterkte, vooral bij mensen die een hoge bijziendheid (myopie) hadden. Meestal kunnen we dit oplossen met een aanvullende behandeling.