Vervanglenzen, voorzetlenzen, lensimplantatie.

Voor wie is een voorzetlens geschikt?

Een voorzetlens is een uitstekende oplossing voor mensen die niet in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling, bijvoorbeeld vanwege een hoge sterkte, cilinderafwijking of andere medische redenen. Het is een kunstlens die permanent in het oog wordt geplaatst, net als een contactlens, maar zonder dat je afhankelijk bent van brillen of lenzen.

Maak een afspraak

Wanneer is een voorzetlens de beste keuze voor jou?

1. Hoge sterktes en cilinderafwijkingen: 

Als je een hoge sterkte hebt (bijvoorbeeld -15 of +10) of last hebt van astigmatisme (cilinderafwijkingen), kan een voorzetlens de perfecte oplossing zijn. Laserbehandelingen bieden bij dit soort sterktes en cilinderafwijkingen niet het gewenste resultaat. Voorzetlenzen kunnen je helpen weer helder te zien zónder een bril of contactlenzen te dragen.

2. Te dun hoornvlies: 

Als je hoornvlies te dun is voor een veilige laserbehandeling, kan een voorzetlens een geweldige oplossing zijn. Omdat de voorzetlens niet in het hoornvlies zelf wordt geplaatst, is deze behandeling geschikt voor mensen die door een te dun hoornvlies geen kans hebben op laseren.

3. Actieve levensstijl: 

Heb je een actieve levensstijl, sport je veel of gebruik je je ogen intensief voor werk? Dan is een voorzetlens ideaal voor jou. Je hebt meteen scherp zicht, zonder afhankelijk te zijn van bril of lenzen. Na ooglaseren moet je vaak even rust nemen en kun je niet meteen volop sporten of zwaar tillen. Met een voorzetlens kun je gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden en sport, zonder je zorgen te maken over herstel.

4. Hogere sterkte en geen permanente ingreep: 

Met voorzetlenzen kun je je zicht corrigeren zonder permanente veranderingen aan je oog. Het mooie is dat de procedure omkeerbaar is. Als je ooit van lens wilt wisselen of als je oogconditie verandert, kan de voorzetlens gewoon weer verwijderd worden.

5. Droge ogen: 

Als je gevoelig bent voor droge ogen of last hebt van een droge oogconditie, is een voorzetlens misschien een betere keuze dan ooglaseren. Omdat je hoornvlies intact blijft, blijft je traanfilm beter behouden. Dit betekent dat je minder kans hebt op droge ogen na de ingreep.

Is een voorzetlens geschikt voor jou?

Voorzetlenzen zijn ideaal voor mensen die niet geholpen kunnen worden met een gewone bril of contactlenzen, of die geen ooglaserbehandeling kunnen ondergaan. Ze worden vaak aanbevolen voor mensen met hoge sterktes, astigmatisme of een dun hoornvlies. Met een voorzetlens geniet je van scherp zicht zonder dat je afhankelijk bent van extra hulpmiddelen.

Twijfel je of een voorzetlens iets voor jou is? Maak dan een afspraak voor een uitgebreid vooronderzoek. Samen kijken we of een voorzetlens de beste optie is voor jouw ogen.

Sebastiaan Stokman - testimonial voorzetlenzen

Sebastiaan – ICL

”Als je je hele leven afhankelijk bent geweest van een bril is het heerlijk als dat weg valt”

Sebastiaan Stokman droeg al een bril sinds hij 6 maanden oud was. Via zijn baan bij een optiekzaak kwam hij in aanraking met Eyescan. Zonder enig moment van twijfel heeft hij zijn ogen laten behandelen met ICL voorzetlenzen. Lees hier meer over zijn ervaring en het resultaat.

Lees het verhaal van Sebastiaan

Plan jouw vooronderzoek

Wil je weten of voorzetlenzen iets voor jou zijn? Plan nu een vrijblijvend* vooronderzoek!

  • Vooronderzoek door een specialist
  • Advies op basis van jouw ogen en levensstijl
  • Geen verplichtingen, gewoon duidelijkheid

Maak direct een afspraak óf vraag de gratis informatiefolder ooglaseren aan

*Zie je toch af van de behandeling? Dan betaal je voor het vooronderzoek. Kies je ervoor jouw ogen wel te laten behandelen, dan is het onderzoek gratis.

Veelgestelde vragen over voorzetlenzen

Doet het plaatsen van voorzetlenzen pijn?

De operatie zelf veroorzaakt geen pijn, aangezien het oog wordt verdoofd met oogdruppels. U kunt echter een vreemd gevoel ervaren, zoals druk op het oog, maar dit zal geen scherpe pijn zijn. Na de ingreep kunt u lichte irritatie of een gevoel van zand in de ogen ervaren, wat doorgaans snel verdwijnt. Het herstel duurt meestal slechts een paar dagen.

Wat zijn de kosten van voorzetlenzen?

Bezoek voor meer informatie over de kosten van voorzetlenzen de volgende pagina: https://www.eyescan.nl/behandelingen/ooglaseren-lensimplantatie/voorzetlenzen/kosten-voorzetlenzen/

Wat kun je doen om risico’s te minimaliseren?

Kies een ervaren chirurg: Het is belangrijk om een ervaren oogchirurg te kiezen die gespecialiseerd is in de behandeling. Daarom werkt Eyescan uitsluitend samen met deskundige oogartsen. Regelmatige controleafspraken: Na de ingreep zijn er regelmatig controleafspraken om te verifiëren of het herstel goed verloopt en er geen complicaties optreden. Instructies opvolgen: Wij adviseren u om te allen tijde onze nazorginstructies nauwkeurig op te volgen om infecties en complicaties te voorkomen.

Wat zijn de risico’s van voorzetlenzen?

Risico’s van voorzetlenzen (ICL) zijn onder andere infectie, verhoogde oogdruk, cataract (staar), macula-oedeem, verminderd zicht (zoals halo’s), lensverplaatsing, ontsteking en oogdrukveranderingen. Deze kunnen meestal behandeld worden met medicatie of een tweede ingreep.

Kan mijn lichaam de geïmplanteerde voorzetlens afstoten?

Nee, het lichaam herkent de lens niet als vreemd weefsel, waardoor deze niet afgestoten kan worden. 

Hoe werkt het plaatsen van een voorzetlens?

Het plaatsen van een voorzetlens is een chirurgische ingreep waarbij een dunne lens achter de iris van je oog wordt geïmplanteerd, zonder dat er een incisie in het hoornvlies nodig is. Deze ingreep wordt doorgaans uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, zodat je geen pijn voelt. De procedure duurt meestal slechts 15 minuten per oog en vereist geen langdurig herstel. 

Kan je een geïmplanteerde lens zien na de behandeling?

Nee, je zult de geïmplanteerde lens niet kunnen zien. De lens wordt achter de iris geplaatst en is niet zichtbaar voor jou of anderen. Het implantaat is bovendien zodanig ontworpen dat het je dagelijks zicht niet beïnvloedt. 

Is het resultaat van voorzetlenzen blijvend?

Als je ogen goed geschikt zijn voor de behandeling en je zicht goed stabiliseert na de ingreep, kun je verwachten dat het resultaat langdurig blijft. Naarmate je ouder wordt, kunnen je ogen echter veranderen. Bijvoorbeeld, de lens van je oog veroudert, wat kan leiden tot presbyopie (oudziendheid), waarbij je moeite krijgt met het lezen van kleine letters. Dit is een natuurlijk proces en kan eventueel gecorrigeerd worden met een leesbril. Hoewel dit proces niet te stoppen is, zijn er gelukkig multifocale vervanglenzen beschikbaar, waardoor je minder afhankelijk wordt van een leesbril. Deze lenzen bieden wij ook aan, zie “vervanglenzen”. In sommige gevallen kan er na een aantal jaar een lichte terugval zijn in je oorspronkelijke brilsterkte, vooral bij mensen die een hoge bijziendheid (myopie) hadden. Meestal kunnen we dit oplossen met een aanvullende behandeling.