Glasvochtoperatie en netvliesoperatie

Vitrectomie

Elke netvliesoperatie begint met een vitrectomie. Letterlijk betekent dat het weghalen van het glasvocht. De oogarts doet dit via een microscoop en een speciale lens. Met het weghalen van het glasvocht verdwijnen ook de glasvochttroebelingen uit het oog. Het glasvocht wordt vervangen door lucht, gas of olie.

Gas verdwijnt vanzelf uit het oog, maar olie niet. Het weghalen van de olie gebeurt na een paar maanden met een nieuwe oogoperatie.

Wanneer wordt een vitrectomie met een netvliesoperatie uitgevoerd?

Als het glasvocht is weggehaald, kan ook het vocht achter het netvlies worden verwijderd. Dan wordt de oorzaak van jouw oogprobleem behandeld. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarbij deze operatie noodzakelijk is:

Zeer zeldzame complicaties na een staaroperatie:

  • Dropped IOL een losgeraakte / gevallen kunstlens. Bij 0,2 tot 3% van alle staaroperaties.
  • Dropped nucleus gescheurd lenszakje. Bij 0,1 tot 0,2% van de staaroperaties.

Vitrectomie en netvliesoperatie wordt uitgevoerd door het Retina Operatiecentrum

Retina Operatiecentrum is een onderdeel van Eyescan, waar glasvocht- en netvliesoperaties plaatsvinden. Vaak moet een operatie nog dezelfde dag worden uitgevoerd door gespecialiseerde oogartsen. Daarom hebben wij de keuze gemaakt hier een speciaal team op te zetten.

Intakegesprek

Vooraf krijgt je een uitgebreid intakegesprek. Daarbij krijg je bij ons altijd een duidelijk en eerlijk beeld van de te verwachten resultaten. Bij een netvliesoperatie zijn die vaak erg goed. Je bent bij onze oogartsen in goede handen. Tijdens dit gesprek worden verschillende zaken doorgenomen. Hierbij kun je denken aan:

  • Gezondheidsvragenlijsten
  • Toestemmingsverklaringen
  • Diagnose en behandelplan
  • Informatie over de medicatie die bij de behandeling past
  • Houdingsadvies na de operatie indien van toepassing

Voor- en nazorg

Wanneer je vitrectomie en/of een netvliesoperatie ondergaat, is het belangrijk om je goed aan de voor- en nazorg adviezen te houden. De volledige brochure waarin alles over de operatie staat beschreven is hier terug te vinden.