Last van staar

Staar (cataract)

Wanneer je naar Eyescan wordt doorverwezen omdat er vermoeden is van staar, word je door één van onze oogartsen of optometristen onderzocht. Is er inderdaad sprake van staar en wordt deze te hinderlijk, dan kun je kiezen voor een staaroperatie om jouw gezichtsvermogen te herstellen. Hierbij wordt jouw vertroebelde lens vervangen door een implantlens (kunstlens). Bij een standaardlens wordt dit voor 100% vergoed door de zorgverzekering.

Wil je brilonafhankelijk door het leven dan kan een multifocale lens een mooie oplossing zijn. Niet elke situatie noch alle ogen zijn hiervoor geschikt. Voor iedere staaroperatie vindt er een uitgebreid onderzoek plaats.

normaal zicht

Normaal zicht

zicht bij staar

Zicht bij staar

Staar ontstaat meestal door veroudering van het weefsel van de lens. De lens wordt dikker naarmate je ouder wordt. Hierdoor verandert deze van sterkte en kan ook de brilsterkte veranderen. Staar kan ook aangeboren zijn of het gevolg van bijvoorbeeld een ongeval of ontsteking van het oog.

Staaroperatie

Een staaroperatie biedt het grootst mogelijke comfort: korte wachttijden, de keuze uit verschillende vervanglenzen en een veilige en pijnloze behandeling.

Over de behandeling Ervaringen

Wat is staar of cataract?

Kort samengevat is het de vertroebeling van de ooglens. Staar is wereldwijd een veelvoorkomende en belangrijke oorzaak van slechtziendheid. In Nederland worden ongeveer 175.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Het is de meest uitgevoerde en succesvolle operatie. Staar ontstaat vooral bij ouderen boven de 55 jaar. Onder de 65-jarigen heeft ongeveer 3% last van staar, onder 85-jarigen 20%.

Staar is een verouderingsproces dat de ooglens vertroebelt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld. In het oog bevindt zich vlak achter de pupil een lens. Deze lens bestaat uit eiwitten, omgeven door een kapselzakje. De eiwitten kunnen gaan samenklonteren waardoor het zicht verslechtert. De lens wordt steeds geler/bruiner. Hierdoor komen lichtstralen niet meer goed op een brandpunt. Daardoor ontstaat een onscherp beeld op het netvlies. Het gezichtsvermogen daalt en je gaat wazig zien. De snelheid van daling is per persoon verschillend. Het ontstaan van staar is meestal een traag proces.

Wanneer het oog behandeld wordt, hangt af van jouw klachten. Meestal start het in één van de ogen en bereidt het zich al snel uit naar beide ogen. Als men zonder problemen het dagelijkse werk en hobby’s kan verrichten, hoeft men zich nog niet te laten behandelen. Het is wel realistisch om dan in de toekomst rekening te houden met een staaroperatie. Staar wordt immers nooit minder. Het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit. Opereren is de enige oplossing om iets te doen aan staar. Er bestaan geen medicijnen tegen staar.

Klachten bij staar

  • Minder zien, wazig zien (alsof je door een matglas kijkt)
  • Kleurverandering
  • Dubbelbeeld of schaduwbeeld met één oog
  • Last van verblinding/schitteringen (glare/halo’s)
  • Wisselende of steeds veranderende brilsterkte
  • ’s Nachts minder zien (slechter zicht in het donker)

Risicofactoren

  • Leeftijd
  • Aangeboren staar. Deze vorm van staar ontstaat op jonge leeftijd als gevolg van infectieziektes van de moeder tijdens de zwangerschap
  • Bepaalde stofwisselingsziekten zoals suikerziekte
  • Bepaalde ooginfecties of trauma’s
  • Bepaalde medicijnen

De overige risicofactoren voor het ontwikkelen van staar zijn: geslacht, suikerziekte, zonlicht, voeding, levensomstandigheden en levensstijl (roken, alcohol).

Onderzoek

Voorafgaand aan een staaroperatie word je onderzocht. Het is niet altijd mogelijk om alles op één dag te plannen. Het kan zijn dat de contactlenzen eerst nog een periode uit moeten of dat er aanvullend onderzoek nodig is. Lees hier verder over het vooronderzoek.

Behandeling

De ingreep gebeurt poliklinisch en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De troebele ooglens waardoor een minder helder beeld ontstaat gaat eruit. De lens wordt vervangen door een heldere en doorzichtige kunstlens om weer scherp te kunnen zien.

Bij een staaroperatie kun je uit verschillende vervanglenzen kiezen. Standaard wordt meestal een monofocale lens geïmplanteerd. Een bril zal in veel gevallen ook na de operatie noodzakelijk zijn. Met de standaard lens zie je in de verte scherp. Een leesbril is dan in elk geval nodig. Als je ervoor kiest juist dichtbij scherp te kunnen zien, heb je een bril voor de verte nodig.