Vooronderzoek staaroperatie

Voorafgaand aan een staaroperatie worden jouw ogen onderzocht. Het is niet altijd mogelijk om alles op één dag te plannen. Het kan zijn dat de contactlenzen eerst nog een periode uit moeten of dat er aanvullend onderzoek nodig is.

Controle van de gezondheid

Je wordt verzocht een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Als je medicijnen gebruikt verzoeken wij dit hierop te vermelden. Deze lijst zal de anesthesiemedewerker beoordelen om problemen tijdens de operatie te voorkomen. Indien nodig word je verwezen naar een andere specialist, bijvoorbeeld de internist of de cardioloog. Bij plaatselijke verdoving is dit echter zelden nodig.

Als je in het verleden refractiechirurgie of een ooglaserbehandeling hebt ondergaan, hebben wij jouw medisch dossier van voor en na deze behandeling nodig voor een goede berekening van de lenssterkte. Helaas is de lenssterkte na deze behandelingen minder betrouwbaar te berekenen.

Lens keuze

Geef aan de optometrist of oogarts aan als je wilt dat de cilinderafwijking wordt gecorrigeerd en/of je als doel hebt brilonafhankelijk te worden. Dan zal eerst een vervolgonderzoek worden ingepland. Wij vertellen je hier graag meer over.

Graag brilonafhankelijk door het leven?

Herken jij jezelf hierin?

Steeds weer die bril op en af, leesbril dan weer de computerbril. Of irriteer jij je aan de vertekeningen die een multifocale bril geeft, bijvoorbeeld bij afstapjes en traplopen? Misschien is de multifocale vervanglens een goede oplossing.

De globale keuzes die je hierbij moet maken zijn:

  • Wil je veraf goed zien en dichtbij een bril gebruiken?
  • Wil je dichtbij goed zien en voor veraf een bril gebruiken?
  • Welk type lens wil je?
Lees meer over onze vervanglenzen

Lensmeting (biometrie)

De sterkte van de vervanglens wordt bepaald aan de hand van een lensmeting aan beide ogen, ofwel ‘biometrie’. Dit is nodig om de sterkte van de te implanteren kunstlens te bepalen. Je ogen worden voor dit onderzoek gedruppeld. Zelfstandig naar huis rijden na dit onderzoek is niet mogelijk.

Draag je een bril?
Als je een bril draagt, kunnen de implantlenzen direct worden aangemeten, omdat de vorm van jouw hoornvlies door het dragen van een bril niet wordt beïnvloed.

Draag je contactlenzen?
Wanneer je contactlenzen draagt, moeten deze enige tijd voor de biometrie worden uitgelaten. Contactlenzen kunnen het hoornvlies vervormen en zo fouten in de lensmeting veroorzaken. Je dient daarom vóór de lensmeting te stoppen met het dragen van contactlenzen. Voor zachte lenzen is dit doorgaans tussen de één en vier weken. Bij harde lenzen wordt deze periode bepaald na het vooronderzoek. Houd rekening met een periode van vier weken tot drie maanden. Het hoornvlies dient zich te herstellen naar zijn oorspronkelijke vorm. De duur hiervan is per individu verschillend. In overleg met jouw behandelend arts wordt bekeken hoe lang jij de lenzen het beste uit kunt laten.