Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Lees hier alles over het Coronavirus
Oogaandoeningen
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Oogaandoeningen

 • 8525579.Lui_oog_HR.jpeg

  Lui oog (amblyopie)

  Doordat het oog zich in de vroege kinderjaren niet normaal heeft kunnen ontwikkelen, ontstaat een slecht gezichtsvermogen in een oog.

  Lees meer over Lui oog (amblyopie) »
 • 8525586.Blepharitis_HR.jpeg

  Blepharitis

  Blepharitis, of ooglidrandontsteking, is een vaak langdurige (chronische) ontsteking van de ooglidrand, waarbij de haarzakjes en de talgkliertjes op de ooglidrand ontstoken zijn.

  Lees meer over Blepharitis »
 • Gerstekorrel

  Een gerstekorrel wordt ook wel een chalazion genoemd. 

  Lees meer over Gerstekorrel »
 • 8525588.Conjunctivitis_HR.jpeg

  Conjunctivitis

  Conjunctivitis is de medische term voor ontstoken slijmvlies van de ogen. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog: het oogwit wordt bedekt door slijmvlies (conjunctiva), waar dunne bloedvaatjes doorheen lopen. Bij irritatie zetten deze vaatjes op, waardoor het oog rood wordt.

  Lees meer over Conjunctivitis »
 • Cornea-erosie

  Cornea-erosie wordt ook wel hoornvliesbeschadiging genoemd. De buitenste laag van het hoornvlies is bedekt door een dun laagje cellen; het epitheel. Bij een hoornvliesbeschadiging (cornea-erosie) is het buitenste epitheellaagje beschadigd.

   

  Lees meer over Cornea-erosie »
 • 8525590.Droge_ogen_2_HR.jpeg

  Droge ogen

  Klachten als gevolg van te weinig of slechte kwaliteit traanvocht. 

  Lees meer over Droge ogen »
 • Glaucoom

  Glaucoom is een veel voorkomende ziekte van het oog die in de meeste gevallen gepaard gaat met een te hoge druk binnen in het oog. In het beginstadium veroorzaakt glaucoom geen klachten. Vroege herkenning is belangrijk omdat glaucoom kan leiden tot onherstelbare schade aan de oogzenuw en uiteindelijk blindheid.

  Lees meer over Glaucoom »
 • 8525592.keratoconus.jpg

  Keratoconus

  Keratoconus is de meest voorkomende aandoening aan het hoornvlies. Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt en er een kegelvormige vervorming ontstaat. Het hoornvlies is in dit geval niet bol, maar kegelvormig. Hierdoor kan het hoornvlies centraal verdunnen en uitpuilen, wat leidt tot vervormd en verminderd zicht. 

  Lees meer over Keratoconus »
 • 8525593.8525593.Kleurenzien_stoornis_HR.jpg

  Kleurenzien stoornis

  Kleurenzienstoornissen, kleurenblindheid of ook wel daltonisme genoemd. Met deze oogaandoening kan men niet volledig normaal de kleuren waarnemen.

  Lees meer over Kleurenzien stoornis »
 • Maculadegeneratie

  Maculadegeneratie is een slijtageproces van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea, of gele vlek. Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes in het centrum van het netvlies af.

  Lees meer over Maculadegeneratie »
 • Nastaar

  Nastaar is een vertroebeling van het lenskapsel die maanden tot jaren na cataractchirurgie (een staaroperatie) kan optreden. Bij een staaroperatie wordt de troebele lenskern uit het oog verwijderd en een nieuwe lens van kunststof in het oog geplaatst. Deze nieuwe lens moet goed op zijn plaats worden gehouden achter de pupil van het oog. Daarom wordt bij een staaroperatie meestal niet de gehele lens verwijderd, maar wordt een groot deel van het lenskapsel zorgvuldig gespaard. In dit achterblijvende deel wordt de nieuwe kunstlens geplaatst. Over het oppervlak van het lenskapsel kunnen soms langzaam weer nieuwe lensvezels uitgroeien. Hierdoor ontstaat een vertroebeling direct achter de kunstlens, wat nastaar genoemd wordt.

  Lees meer over Nastaar »
 • Netvliesloslating

  Bij een netvliesloslating komt het netvlies los van de diepere laag in het oog. Het deel van het netvlies dat loslaat werkt niet goed meer.

  Lees meer over Netvliesloslating »
 • Ooglidcorrectie

  Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. Een ooglidcorrectie kan uitkomst bieden bij een afwijking aan de boven‐ of onderoogleden.

  Lees meer over Ooglidcorrectie »
 • 8525598.Scheelzien_HR.jpeg

  Scheelzien

  Scheelzien (strabismus) is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn.

  Lees meer over Scheelzien »
 • 8525599.Staar_HR.jpeg

  Staar (cataract)

  Lees alles over staar en de behandelmethodes

  Wanneer er staar (ook wel cataract genoemd) bij u is geconstateerd, dan is uw ooglens aan het vertroebelen. Langzaam wordt uw ooglens minder helder en krijgt een witgele kleur. Doordat uw ooglens troebel wordt, neemt langzaam ook uw zichtvermogen af. U ziet voorwerpen minder scherp, ervaart contrastverlies en kleuren lijken minder helder. Staar is een verouderingsproces van uw ooglens en gaat meestal heel geleidelijk. De eerste jaren heeft u vaak niet eens door dat u staar heeft. Meestal wordt staar door de optometrist of oogarts opgemerkt wanneer u bij hem of haar komt als u het gevoel heeft dat uw zicht achteruit is gegaan.

  Lees meer over Staar (cataract) »
 • Suikerziekte (DRP)

  Suikerziekte (diabetes mellitus) kan beschadigingen veroorzaken binnen in het oog. Door die beschadigingen kunnen blijvende afwijkingen aan het netvlies ontstaan. Men noemt dit diabetische retinopathie (DRP).

  Lees meer over Suikerziekte (DRP) »
 • 8525601.Tranend_oog_HR.jpeg

  Tranend oog

  Onder ‘tranend oog’ wordt verstaan het hinderlijk traandruppelen (epiphora) uit het oog, met name overdag tijdens de normale dagelijkse bezigheden.

  Lees meer over Tranend oog »
 • 8525602.Uveïtis_HR.jpeg

  Uveïtis

  Uveïtis (uvea=vaatvlies; itis=ontsteking) is een inwendige oogontsteking van één of meerdere lagen van het vaatvlies, glasvocht en/of van het netvlies. Inwendige oogontstekingen komen duidelijk minder voor dan uitwendige oogontstekingen. Een besmetting kan ook veel minder gemakkelijk binnenin het oog ontstaan.

  Lees meer over Uveïtis »
 • 8525603.Vlekken-en-flitsen.jpg

  Vlekken en flitsen

  Voor veel mensen zijn troebelingen of bewegende vlekjes in het gezichtsveld een bekend verschijnsel. Maar wat betekent dit en is het schadelijk?

  Het glasvocht of glasachtig lichaam is een gelei die het grootste gedeelte van het oog achter de ooglens opvult. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Eventuele troebelingen in het glasvocht geven een schaduw op het netvlies. Dit kan worden waargenomen als vlekjes, puntjes, cirkels of spinnenwebben. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker.

  Lees meer over Vlekken en flitsen »
Wij zijn altijd bereikbaar. Uw vraag persoonlijk beantwoord?