Een vliesje over de gele vlek

Maculapucker

Over de gele vlek (macula) kan een vliesje groeien. Dit heet een maculapucker. Voor een maculapucker bestaan verschillende benamingen: vliesje, epiretinaal membraan, plooitje of littekenweefsel.

Vooral bij ouderen wordt dit vliesje af en toe ontdekt. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Het vliesje kan over het gehele netvlies ontstaan, hierdoor geeft een macula pucker niet altijd klachten. Pas als de pucker de macula erbij betrekt, kunnen er klachten ontstaan. Denk hierbij aan afnamen van de gezichtsscherpte en vervorming van het beeld.

Risicofactoren

Iedereen kan een macula pucker krijgen, maar er zijn een aantal risicofactoren:

  • Loslating van de ooggelei (glasvocht) in 80% van de gevallen de oorzaak
  • Een (doorgemaakt) scheurtje in het netvlies
  • Een doorgemaakte netvliesloslating
  • Eerdere glasvochtoperatie (vitrectomie)
  • Doorgemaakte inwendige oogontstekingen

Normale situatie

Glasvochtmembraan wat loslaat waarvan de buitenlaag blijft zitten

Klachten

De klachten bij een pucker zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening. Dit kan variëren van weinig klachten tot ernstige klachten. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Vermindering van het gezichtsvermogen
  • Vervormd beeld zien (metamorfopsie)
  • Soms verschil in beeldgrootte (met één oog alles kleiner zien)

Het centrale zicht is slecht

Vervormd beeld

Onderzoek

Een macula pucker wordt meestal per toeval ontdekt door een oogarts. Via een OCT-scan wordt er een afbeelding gemaakt van het netvlies, waarop te zien is of er sprake is van een pucker.

Behandeling

De meeste mensen met een macula pucker hoeven niet behandeld te worden, omdat zij weinig klachten ervaren. Veelal blijft het zicht stabiel nadat een maculapucker is vastgesteld. Zodra de klachten dusdanig aanwezig zijn, zal de arts in overleg bepalen of een behandeling noodzakelijk is.

Vitrectomie

Via een vitrectomie kan een macula pucker worden geopereerd. Vitrectomie betekent het verwijderen van het glasvocht. Hierbij wordt naast het glasvocht ook het vliesje over de macula verwijderd. Om te voorkomen dat het vliesje weer terugkomt, wordt het dunste bovenste laagje van het netvlies verwijderd. Toch is het mogelijk dat het vliesje in sommige gevallen terugkeert. Het beste resultaat bij een operatie wordt bereikt als de macula pucker niet te lang bestaat of als het zicht niet al te slecht is geworden. Het doel van de vitrectomie is het voorkomen van verdere achteruitgang van het gezichtsvermogen.