Droge ogen

Last van droge ogen

Droge ogen ontstaan als er te weinig tranen aangemaakt worden. Ook kunnen droge ogen ontstaan als de tranen van slechte kwaliteit zijn. Hierdoor worden de ogen niet goed beschermd. Veel klachten verergeren bij specifieke externe factoren. Denk hierbij aan rokerige ruimten, droge lucht of airconditioning. Daarnaast kunnen droge ogen ook worden veroorzaakt door een auto immuunziekte. Het komt soms ook voor bij vrouwen in de overgang.

Droge ogen kunnen ook het gevolg zijn van een ooglaserbehandeling. Vaak zijn deze klachten dan tijdelijk.

Het eigenaardige is dat droge ogen kunnen leiden tot overmatig tranende ogen. Dit komt door irritatie. Is er een aanwijsbare oorzaak van droge ogen? Dan wordt die eerst behandeld. Maar het lukt lang niet altijd om de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. In dat geval bestaat de behandeling uit het verlichten van de klachten.

Klachten bij droge ogen

Droge ogen kunnen tot uiteenlopende klachten leiden. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Een branderig, stekend gevoel
  • Een zanderig of korrelig gevoel, alsof er iets in het oog zit
  • Een jeukend, drukkend of vermoeid gevoel
  • Last van licht (fotofobie)
  • Vastklevende oogleden (vooral in de ochtend)
  • Wisselend gezichtsvermogen: na een aantal keer knipperen wordt het zicht tijdelijk beter
  • Last bij lezen
  • Overmatig tranende ogen
  • Problemen met het dragen van contactlenzen

Behandeling

De twee behandelingen die het meest worden toegepast bij droge ogen zijn:

  1. Kunsttranen
  2. Punctum plug

Daarnaast zijn er alternatieve behandelingen. Lees hierover meer onder het kopje alternatieve behandelingen.

Kunsttranen

In de meeste gevallen bieden kunsttranen uitkomst. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van druppels, gel of zalf. De mate van de klachten bepaalt mede hoe vaak je moet druppelen of smeren. Draag je contactlenzen? Let dan op de samenstelling van de kunsttranen. Het beste is om in dit geval oogdruppels zonder conserveermiddelen te gebruiken. Soms is het oog te droog om contactlenzen te blijven dragen.

Punctum plug

Tranen worden voornamelijk afgevoerd via het traanwegsysteem. Om het traanvocht zo lang mogelijk vast te houden, kan je traanafvoerkanaal tijdelijk of permanent afgesloten worden met een punctum plug.

Een punctum plug is een klein ‘stopje’. Het is gemaakt van siliconen of collageen materiaal. Hiermee wordt het afvoerkanaal van de tranen tijdelijk dichtgemaakt. De plugjes zien eruit als kleine paddenstoelen. Ze zijn vrijwel niet zichtbaar in het oog. Dankzij het plugje kunnen de tranen het oog langer bevochtigen. Het plaatsen van een punctum plug gaat heel eenvoudig, is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten. De punctum plug wordt meestal in het onderste traanpuntje van het oog geplaatst. Dit gebeurt poliklinisch in de spreekkamer van de optometrist of oogarts. Hierna kan je direct verder met je dagelijkse bezigheden.

Alternatieve behandeling

Hebben bovenstaande behandelingen onvoldoende effect? Dan kan er gekozen worden voor een andere manier om de afvoer van het traanvocht te vertragen. Dit kan door het dragen van een beschermbril of bandagelenzen. Dit kan ook door het operatief verkleinen van de ooglidspleet (tarsorraphie). Dit laatste vindt alleen plaats bij ernstige klachten van droge ogen.

Als droge ogen het gevolg zijn van lichamelijke (oog)ziekten, behoort de behandeling ook hierop gericht te zijn. Bij een ooglidrandontsteking moet deze eerst worden behandeld. Dit kan eventueel in combinatie met het gebruik van kunsttranen.

Ook het verbeteren van de omgevingsfactoren kan bijdragen aan minder klachten. Denk hierbij aan een luchtbevochtiger of een andere instelling van de airconditioning.

Traanvocht

Traanvocht dient om het oog te bevochtigen. Ook beschermt traanvocht het hoornvlies tegen uitdroging en vuil. Bij elke knipperslag van de oogleden wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig over het oog verdeeld. Dit laagje wordt de traanfilm genoemd. Als er minder traanvocht wordt aangemaakt, kan door uitdroging irritatie ontstaan. Dit leidt tot jeukende en rode ogen.

Traanvocht wordt gemaakt door het slijmvlies van het oog (conjunctiva) en de traanklier. De tranen worden afgevoerd via het traanwegsysteem. Dit bestaat uit de bovenste en onderste traanpunten, de bovenste en onderste traankanaaltjes, de traanzak en het neustraankanaal. Uiteindelijk komen overtollige tranen in de neus terecht. Een deel van de tranen verdampt op het hoornvlies.