Last van droge ogen?

Droge ogen kunnen ontstaan als de hoeveelheid of samenstelling van het traanvocht niet genoeg is om het oog te beschermen.

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn van droge ogen. Oogaandoeningen, zoals Sjögren kan een rol spelen maar ook het ontbreken van bepaalde lagen in de traanfilm of te weinig/slechte knipperbewegingen.

Het eigenaardige is dat droge ogen kunnen leiden tot overmatig tranende ogen als gevolg van irritatie.

Klachten bij droge ogen

 • Een branderig, stekend gevoel
 • Een zanderig of korrelig gevoel, alsof er iets in het oog zit
 • Een jeukend, drukkend of vermoeid gevoel
 • Last van licht (fotofobie)
 • Vastklevende oogleden (vooral bij het opstaan)
 • Wisselend gezichtsvermogen: bij een aantal keren knipperen wordt het zien tijdelijk beter
 • Last bij het lezen
 • Overmatig tranende ogen
 • Problemen met dragen van contactlenzen

Klachten als gevolg van te weinig of slechte kwaliteit traanvocht. Traanvocht dient om het oog te bevochtigen en het hoornvlies te beschermen tegen uitdroging en vuil. Bij elke knipperslag van de oogleden wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig over het oog verdeeld. Dit laagje wordt de traanfilm genoemd. Traanvocht wordt gemaakt door het slijmvlies van het oog (conjunctiva) en de traanklier. De tranen worden afgevoerd via het traanwegsysteem. Dit bestaat uit de bovenste en onderste traanpunten, de bovenste en onderste traankanaaltjes, de traanzak en het neustraankanaal. Uiteindelijk komen overtollige tranen in de neus terecht. Een deel van de tranen verdampt op het hoornvlies.

Risicofactoren

 • Rokerige ruimten
 • Airconditioning
 • Bijwerking van geneesmiddelen
 • Te lage luchtvochtigheid in de omgeving
 • Het dragen van contactlenzen

Onderzoek

Om droge ogen te onderzoeken kan de traanfilm aangekleurd worden met een speciale kleurstof, fluoresceïne. De ogen worden vervolgens bekeken met blauw licht. Normaal gesproken hoort de traanfilm minimaal 10 seconden egaal aan te kleuren, dit wordt aangeduid in BUT ofwel break-up time van de traanfilm.

Bij ernstigere traanfilmproblemen worden droge, puntvormige (beschadigde) plekjes op het hoornvlies waargenomen die lichtgroen kleuren (punctata). Soms wordt de traanproductie gemeten met een papieren stripje, de Schirmertest.

Behandeling

Als er een aanwijsbare oorzaak is, dan wordt die eerst behandeld. Maar het lukt lang niet altijd de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. In dat geval bestaat de behandeling uit het verlichten van de klachten. Daarbij zijn de volgende opties mogelijk:

1. Kunsttranen

In de meeste gevallen bieden kunsttranen uitkomst. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van druppels, gel of zalf. De mate van de klachten bepaalt mede hoe vaak je moet druppelen of smeren. Draag je contactlenzen, let dan op de samenstelling: het beste is om conserveermiddelvrije druppels te gebruiken. Soms is het oog te droog om contactlenzen te kunnen blijven dragen.

2. Belemmering van de traanafvoer

Tranen worden voornamelijk afgevoerd via het traanwegsysteem. Om het nog aanwezige traanvocht zo lang mogelijk vast te houden, kan jouw traanafvoerkanaaltje tijdelijk of permanent afgesloten worden met een punctum plug.

De afvoer van het traanvocht kan ook vertraagd worden door het dragen van een beschermbril of bandagelenzen of door het operatief verkleinen van de ooglidspleet (tarsorraphie). Deze behandeling vindt alleen plaats bij ernstige klachten van droge ogen.

Wat is een Punctum Plug?
Een punctum plug is een klein “stopje”, gemaakt van siliconen of collageen materiaal. Hiermee wordt het afvoerkanaal van de tranen tijdelijk dichtgemaakt. De plugjes zien eruit als kleine paddenstoelen en zijn vrijwel niet te zien in het oog. Dankzij het plugje kunnen de tranen het oog langer bevochtigen. Het plaatsen van een punctum plug (meestal in het onderste traanpuntje van de oog) gaat heel eenvoudig, is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten. Dit gebeurt in de spreekkamer van de optometrist of oogarts. Hierna kun je gewoon verder met de dagelijkse bezigheden.

3. Verbeteren van de omgevingsfactoren

Het vermijden of aanpassen van externe omstandigheden als airconditioning kan de klachten aanzienlijk doen verminderen.

4. Behandeling lichamelijke (oog)ziekten

Als droge ogen het gevolg zijn van lichamelijke (oog)ziekten, behoort de behandeling ook hierop gericht te zijn. Bij een ooglidrandontsteking moet deze eerst worden behandeld, eventueel ondersteund door het gebruik van kunsttranen.