Wazig zicht door bloed in de glasvochtruimte

Glasvochtbloeding

Het glasvocht is een soort gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies helemaal opvult. Er kan een bloeding ontstaan in deze ruimte. Doordat er bloed in de glasvochtruimte zit, schijnt er minder licht op het netvlies. Hierdoor is het zicht wazig of zelfs bijna volledig weg. De bloeding trekt vaak vanzelf weer weg en veroorzaakt meestal geen permanent verlies van het zicht.

Klachten

Een glasvochtbloeding kan tot de volgende klachten leiden:

  • Vlekjes of sliertjes zien
  • Lichtflitsen zien
  • Minder scherp zien
  • Een waas voor het oog

Risicofactoren

Iedereen kan een glasvochtbloeding krijgen en verschillende oorzaken zijn mogelijk. De belangrijkste oorzaken zijn:

Verschillende soorten glasvochtbloedingen

 

A: Normale situatie van het glasvocht

B: Glasvochtbloeding bij diabetische retinopathie

C: Bloed tussen het glasvocht en netvlies

D: Glasvochtbloeding bij maculadegeneratie

Onderzoek

Voor het vaststellen van een glasvochtbloeding wordt uitgebreid oogheelkundig onderzoek verricht. Doorgaans worden hiervoor eerst pupilverwijdende oogdruppels gegeven. Hierdoor is het zicht tijdelijk wazig en kan je niet deelnemen aan het verkeer.

Overige onderzoeken die kunnen plaatsvinden zijn:

  • Echografie van het oog, waarbij met geluidsgolven foto’s worden gemaakt
  • OCT-scan, waarbij met lichtstralen foto’s worden gemaakt
  • Fluorescentieangiogram, waarbij contrastmiddel de bloedbanen in kaart brengt

Behandeling

Een behandeling is gericht op het aanpakken van de oorzaak van de glasvochtbloeding. De soort behandeling hangt af van de oorzaak en precieze locatie van de bloeding. Als het ‘alleen’ om bloed in het glasvocht gaat, kan dit in verloop van tijd spontaan wegtrekken of oplossen, waardoor het zicht weer beter wordt. In dat geval is behandeling niet nodig.

Laserbehandeling

Als het netvlies en de oorzaak van de bloeding zichtbaar zijn, kan het netvlies worden behandeld met een laser. Met een laserbehandeling kunnen nieuwe bloedingen of een netvliesloslating worden voorkomen. Bij suikerziekte of een bloedvatverstopping kan het nodig zijn om het netvlies dat te weinig zuurstof krijgt te behandelen met een laser. Bij een netvliesscheur kan het netvlies rondom de scheur met een laser worden vastgezet om een netvliesloslating te voorkomen.

Vitrectomie en netvliesoperatie

Tijdens een vitrectomie wordt het glasvocht met daarin het bloed verwijderd en vervangen door lucht of gas. Lees hier meer over vitrectomie en netvliesoperatie.