Beter zicht en een stralende blik

Een ooglidcorrectie

Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en de functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. Bij het ouder worden verslappen de structuren in en onder de huid en kunnen de boven- en onderoogleden gaan hangen. Dit kan er niet alleen toe leiden dat je een vermoeide blik krijgt, maar ook dat je functionele klachten ontwikkelt, zoals een belemmering van het zicht, hoofdpijn, druk op de ogen of zware oogleden.

Een ooglidcorrectie kan ervoor zorgen dat je weer een uitgeruste blik krijgt en dat je (deels) van de klachten af wordt geholpen.

Download de folder

De verticale afstand van een normale ooglidspleet varieert individueel en is gemiddeld 9 tot 10 millimeter. Het bovenooglid bedekt het hoornvlies ongeveer 2 millimeter aan de bovenkant. Ooglidafwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het gezichtsveld of gezichtsvermogen veroorzaken. Een ooglidcorrectie bevordert de functie van het ooglid en het oog.

Soorten ooglidafwijkingen

Er bestaan verschillende soorten ooglidafwijkingen, zowel aan de bovenoogleden als aan de onderoogleden.

Dermatochalasis

Bij dermatochalasis is er sprake van overtollig huid in de bovenoogleden. Het is de meest voorkomende afwijking van de bovenoogleden. Het kan irritatie van de ogen en verslechtering van het zicht tot gevolg hebben. Een gering teveel aan huid in de oogleden is alleen cosmetisch storend.

De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen dan ook in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Dit wordt mede veroorzaakt door het verdwijnen van de elastine vezels. Wanneer de huid over de ooglidrand hangt veroorzaakt dit functionele beperkingen van het bovenste gezichtsveld.

Ook kan vet uit de oogkas naar voren komen door verslapping van het onderhuidse bindweefsel. Veroudering veroorzaakt soms een lagere positie van de wenkbrauw. Dit kan invloed hebben op het resultaat van de correctie.

Ptosis

Een ptosis is een hangend bovenooglid, waarbij de ooglidrand naar beneden is verplaatst. Soms is dit aanwezig vanaf de geboorte. In dat geval komt het doordat de spier die het ooglid moet optillen niet goed is ontwikkeld.

Meestal ontstaat ptosis op latere leeftijd. Vaak is dan de hefspier van de oogleden geleidelijk uitgerekt. Dit kan ook op jongere leeftijd gebeuren, bijvoorbeeld bij het langdurig dragen van contactlenzen.

Zeldzame oorzaken van een hangend ooglid zijn onder andere spierziekten en afwijkingen van de zenuwen.

Ectropion

Een ectropion is een naar buiten gedraaid onderooglid. Deze afwijking kan leiden tot een rood oog, tranen en ontstekingen. Het komt vooral voor op oudere leeftijd.

Entropion

Een entropion is een naar binnen gedraaid onderooglid. Hierdoor kunnen wimpers tegen de oogbol komen en kleine beschadigingen veroorzaken aan het hoornvlies. Deze afwijking kan leiden tot een rood oog, irritatie en infecties van het hoornvlies. Zodra de wimpers het hoornvlies beschadigen, kan het zicht blijvend verslechteren.

Ooglidtumoren

Ooglidtumoren kunnen goedaardig zijn, zoals een chalazion of talgklierzwelling. Ook bestaan er kwaadaardige ooglidtumoren, zoals basaalcelcarcinoom.

Behandeling

Bovenooglidcorrectie

Bij een bovenooglidcorrectie kunnen hangende oogleden gecorrigeerd worden. Er wordt een sneetje gemaakt in de huidplooi, waarna de overtollige huid, eventueel gecombineerd met onderliggend spier en vetweefsel, wordt weggehaald. Uiteraard wordt gestreefd naar symmetrie. De wond wordt dusdanig gehecht dat het litteken in de huidplooi valt en nauwelijks zichtbaar is.

Na de operatie zullen de oogleden met name de eerste week gezwollen en verkleurd zijn. De eerste dagen na de operatie mogen geen drukverhogende activiteiten plaatsvinden (tillen, bukken, persen), om verdere zwelling te voorkomen. De hechtingen worden na een week verwijderd.

Onderooglidcorrectie

Om opvallende littekens te voorkomen, worden de lijntjes voor de operatie in de natuurlijke ooglidplooien getekend. Als eerste wordt de huid van het ooglid verwijderd. Er worden kleine bloedvaten met een elektrisch mesje dicht gebrand en wordt een eventuele uitpuiling van vet onder de huid weggenomen. Voordat de huid wordt gesloten, wordt eerst zorgvuldig gecontroleerd op bloedingen. De huid wordt gesloten met een niet oplosbare hechting. Na het hechten wordt het gezicht gereinigd en worden de wondjes met kleine pleistertjes afgeplakt.

Is er alleen sprake van een vet overschot, dan kan dit ook verwijderd worden via de binnenkant van het onderooglid. Hier wordt het slijmvlies geopend en het teveel aan vet verwijderd. De wond wordt bij deze ingreep niet gehecht, maar sluit vanzelf.

Vergoeding

Ooglidcorrecties die om functionele redenen worden uitgevoerd, worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Wel dient deze vergoeding in sommige gevallen speciaal aangevraagd te worden. Operaties om cosmetische redenen worden niet door de zorgverzekeraar vergoed. Hieronder een overzicht:

Dermatochalasis € 1150,- prijs voor 2 ogen
Ptosis  € 1400,- prijs voor 1 oog
Ptosis  € 2100,- prijs voor 2 ogen