Oogleden

Een ooglidcorrectie

Bij het ouder worden verslappen de structuren in en onder de huid en kunnen de boven- en onderoogleden gaan hangen. Dit kan er niet alleen toe leiden dat je een vermoeide blik krijgt, maar ook dat je functionele klachten ontwikkelt, zoals een belemmering van het zicht, hoofdpijn, druk op de ogen of zware oogleden. Een ooglidcorrectie kan ervoor zorgen dat je weer een uitgeruste blik krijgt en dat je van de klachten af wordt geholpen.

Klachten

Klachten bij hangende bovenoogleden:

  • Vermoeidheid en hoofdpijn doordat de ogen constant geforceerd opengehouden moeten worden
  • Het zicht wordt bemoeilijkt
  • Het kan cosmetisch storend zijn

Klachten bij overtollig huid onder de ogen:

  • Wallen onder de ogen

Risicofactoren

De huid van de oogleden is dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Door veroudering ontwikkelen veel mensen dan ook een teveel aan huid in de oogleden. De huid verslapt en wordt ruimer. Meestal verslapt ook het onderliggende bindweefsel. Hierdoor kan vet uit de oogkas naar voren gaan puilen, waardoor een zwelling van het ooglid kan ontstaan. Er zijn over het algemeen twee oorzaken:

  • Veroudering
  • Erfelijke factoren

Onderzoek

De verticale afstand van een normale lidspleet varieert individueel en is gemiddeld 9‐10 mm. Het bovenooglid bedekt het hoornvlies ongeveer 2 mm aan de bovenkant. Ooglidafwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het gezichtsveld of gezichtsvermogen veroorzaken. Een ooglidcorrectie bevordert de functie van het ooglid en het oog. Maar ook wanneer geen sprake is van klachten, kan een ooglidcorrectie wenselijk zijn. We spreken dan van een cosmetische ooglidcorrectie.

Behandeling

Bovenooglidcorrectie

Bij een bovenooglidcorrectie kunnen hangende oogleden gecorrigeerd worden. Er wordt een dun sneetje gemaakt in de huidplooi, waarna de overtollige huid, gecombineerd met onderliggend spier en vetweefsel, wordt weggehaald. Uiteraard wordt gestreefd naar symmetrie. De wond dusdanig gehecht dat het litteken in de huidplooi valt en nauwelijks zichtbaar is.

Na de operatie zullen de oogleden met name de eerste week gezwollen en verkleurd zijn. De eerste dagen mogen geen drukverhogende activiteiten plaatsvinden (tillen, bukken, persen), om verdere zwelling te voorkomen. De hechtingen worden na een week verwijderd. Na de operatie tonen de ogen jonger en meer uitgerust. Eventuele belemmeringen bij het zien zijn verleden tijd. Wel is het van belang jezelf te realiseren dat het voortschrijdende verouderingsproces van de huid door de operatie niet wordt gestopt.

Onderooglidcorrectie

Om opvallende littekens te voorkomen, worden de lijntjes voor de operatie in de natuurlijke ooglidplooien getekend. Als eerste wordt de huid van het ooglid verwijderd. Ook hier worden kleine bloedvaten met een elektrisch mesje dichtgebrand en wordt een eventuele uitpuiling van vet onder de huid weggenomen. Vóór de huid wordt gesloten, wordt eerst zorgvuldig gecontroleerd op bloedingen. De huid wordt gesloten met een niet oplosbare hechting. Na het hechten wordt het gelaat gereinigd en worden de wondjes met kleine pleistertjes afgeplakt.

Is er alleen sprake van een vet overschot, dan kan dit ook verwijderd worden via de binnenkant van het onderooglid. Hier wordt het slijmvlies geopend en het teveel aan vet verwijderd. De wond wordt bij deze ingreep niet gehecht, maar sluit vanzelf.