Oogontstekingen

Last van een oogontsteking

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op vreemde stoffen of op beschadigingen van weefsel. Wanneer deze reactie optreedt aan de ogen spreken we van een oogontsteking. Een ontstoken oog komt regelmatig voor. In de meeste gevallen gaat het om milde, kortdurende klachten. Binnen één tot twee weken gaat dit meestal vanzelf weer over. Toch kan een oogontsteking vervelende klachten veroorzaken. Vaak is het een gevolg van een verkoudheidsvirus, maar soms treedt een ontsteking op door een bacterie. Een allergische reactie kan eveneens een oorzaak zijn.

Alarmsignalen

Heb jij ontstoken ogen, met ernstige klachten, zoals heftige pijn of ineens minder zicht? Neem dan spoedig contact op met de huisarts of met één van onze klinieken. Sommige oogontstekingen kunnen blijvende schade aan het oog geven. Een behandeling is bijvoorbeeld altijd vereist bij een oogontsteking door herpes of door de seksueel overdraagbare aandoeningen chlamydia en gonorroe.

Verschillende soorten oogontstekingen

Er zijn verschillende soorten oogontstekingen. Namelijk oogontstekingen aan de binnenkant en de buitenkant van één of beide ogen. Verschillende oorzaken leiden tot verschillende klachten. Elke oorzaak eist een gerichte aanpak. De huisarts of oogarts kan met een oogonderzoeken bepalen om welk type oogontsteking het gaat.

Bij een ontsteking aan de binnenkant van het oog is het slijmvlies (conjunctiva) ontstoken. Doorzichtig slijmvlies is een laagje dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. Ontstoken slijmvlies is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog.

Een ontsteking aan het oog kan zich ook aan de buitenkant voordoen. Hierdoor ontstaan klachten door een ontstoken ooglidrand. Hierbij zijn de haarzakjes en de talgklieren op de ooglidrand ontstoken. Klachten die daarbij passen zijn:

 • Irritatie
 • Jeuk
 • Branderig gevoel
 • Vastplakkende oogleden
 • Vermoeide ogen

De oorzaak van een ontsteking aan de buitenzijde van het oog is meestal onbekend.

Besmettelijk

Veel oogontstekingen zijn erg besmettelijk. Deze oogontstekingen zijn te voorkomen door een aantal hygiënische basisregels in acht te nemen:

 • Gebruik geen handdoek of zakdoek van iemand met een oogontsteking
 • Was de handen na contact met iemand met een oogontsteking
 • Heb je een koortslip? Was je handen regelmatig en wrijf niet in de ogen

Houd bovenstaande regels ook aan als iemand in de omgeving verkouden is. Een verkoudheidsvirus is immers de grootste oorzaak van een oogontsteking.

Advies

Toch een oogontsteking opgelopen? Volg in ieder geval het volgende advies op:

 • Draag geen contactlenzen, totdat de ontsteking volledig over is
 • Gebruik geen make-up tijdens een oogontsteking
 • Haal slijm en pus weg met een wattenschijfje of schoon washandje met water. Wrijf zachtjes van de buitenste naar de binnenste ooghoek.

Na een oogontsteking is het belangrijk om de zachte lenzen eerst te vervangen voor een nieuw paar. Harde lenzen dienen in dit geval goed gereinigd te worden. Volledige informatie over de behandeling van de verschillende soorten oogontstekingen is te vinden onder de knoppen onderaan deze pagina.