Een ooglidrandontsteking

Gerstekorrel (chalazion)

Het is een pijnloze zwelling van een talgklier in het ooglid. Een gerstekorrel is de oorzaak van een verstopte talgklier. In het boven- en onderooglid zitten vele talgliertjes, de kliertjes van Meibom. Deze zijn belangrijk voor de stabiliteit van de traanfilm. Doordat de afvoergang verstopt raakt, kan de talg niet meer naar buiten en hoopt zich op in het kliertje en het omringende weefsel. Er ontstaat dan een zwelling en een ontsteking van de talgklier. Dit kan leiden tot een lokale pijn en roodheid, er vormt zich een gerstekorrel. De oorzaak van een chalazion is meestal onbekend, want de exacte rol van bacteriën bij het tot stand komen van een chalazion is nog onduidelijk. Door de ooglidrandontsteking raken de afvoergangetjes van een klier verstopt.

Klachten bij een gerstekorrel

Er ontstaat een gevoelige zwelling net boven of onder de rand van het ooglid. Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken en een zandkorrelgevoel geven. In sommige gevallen is het knobbeltje zo groot dat het op het oog drukt en het hoornvlies vervormt, waardoor het zicht waziger wordt. Een chalazion kan eenmalig voorkomen, maar het kan ook in een ander talgkliertje ontstaan.

Onderzoek

Door het ooglid om te klappen kan de huisarts, optometrist, of oogarts zien of er een chalazion aanwezig is.

Behandeling

Conventionele behandeling

Een chalazion kan spontaan verdwijnen. In de beginfase kan men een chalazion soms behandelen met warme compressen en het poetsen van het ooglid. Soms wordt een antibioticumdruppel of zalf gegeven, eventueel in combinatie met een ontstekingsremmer. In eerste instantie wordt gewacht op spontaan herstel, maar vaak is het noodzakelijk het chalazion chirurgisch te verwijderen.

Het chirurgisch verwijderen van een chalazion

Het ooglid wordt plaatselijk verdoofd. Aan de binnenzijde van het ooglid wordt een sneetje in de zwelling gemaakt, waarna de inhoud wordt verwijderd. Het is belangrijk dat de binnenbekleding van de talgklierzwelling ook wordt verwijderd om de kans op een nieuw chalazion te verkleinen. Er zijn over het algemeen geen uitwendige littekens zichtbaar. In zeldzame gevallen bevindt de ontsteking zich in het voorste deel van het ooglid. De ingreep kan poliklinisch plaatsvinden en duurt ongeveer 15 minuten. De patiënt dient er rekening mee te houden dat hij/zij na de ingreep niet zelf met de auto mag rijden. Om de kans op een nieuw chalazion te verminderen blijft het na de behandeling belangrijk om de ooglidranden goed schoon te houden.