Verschillende vervanglenzen

Bij een staaroperatie kun je uit verschillende vervanglenzen kiezen. Standaard wordt meestal een monofocale lens geïmplanteerd. Bij staar wordt dit volledig vergoed door jouw zorgverzekering. Een bril zal in veel gevallen ook na de operatie noodzakelijk zijn.

Cilindercorrectie verwerken in de lens?

Ook dat is mogelijk

Wil je jouw cilindercorrectie verwerken in de vervanglens of brilonafhankelijk door het leven? Dan kan een torische en/of multifocale lens een mooie oplossing zijn. Niet elke situatie noch alle ogen zijn hiervoor geschikt. Vaak is er eerst een aanvullend onderzoek nodig. Daarnaast is er dan een eigen bijdrage nodig voor de lens.

Monofocaal

Multifocaal

Monofocaal (standaard) lens

Staar: 100% vergoed

Corrigeert veraf of dichtbij. Een monofocale lens kenmerkt zich dat je maar op één bepaalde kijkafstand scherp ziet, op de overige afstanden niet. Je hebt nog altijd een leesbril of een vertebril nodig om te corrigeren.

Bril vervangend: Nee, je hebt altijd nog een leesbril of een vertebril nodig om te corrigeren.

Vergoeding: 100%

Monofocaal Torisch

eigen bijdrage € 890,- per oog

Deze lenzen zijn in staat om een cilindrische afwijking van het hoornvlies (astigmatisme) te corrigeren. Astigmatisme wordt over het algemeen veroorzaakt doordat het hoornvlies niet, zoals normaal, rond maar ovaal van vorm is. Bij deze vervanglens wordt dus 1 afstand en “vorm” gecorrigeerd. Na de operatie kun je vaak volstaan met een leesbril en heb je geen brillenglazen met cilindercorrectie meer nodig. De cilindercorrectie verwerken in het glas maakt brillen vaak duur.

Bril vervangend: Nee, je hebt altijd nog een leesbril nodig om te corrigeren.

Vergoeding: Deels, bijbetaling noodzakelijk

Correctie: Geen cilindercorrectie meer nodig in de bril

Multifocaal

eigen bijdrage € 1.250,- per oog

Een multifocale lens corrigeert sterkteafwijkingen op meerdere afstanden. Hiermee zie je dus dichtbij, in de verte, maar ook voor de intermediaire (tussen)-afstand scherp.

Bril vervangend: Ja, in 95% van de situaties ben je brilonafhankelijk

Vergoeding: Deels, bijbetaling noodzakelijk

Multifocaal Torisch

eigen bijdrage € 1.700,- per oog

Zelfde lens als hierboven beschreven, waarbij nu ook de cilindercorrectie wordt meegenomen.

Bril vervangend: Ja, in 95% van de situaties ben je brilonafhankelijk

Vergoeding: Deels, bijbetaling noodzakelijk

Correctie: Ook de cilinderafwijking wordt gecorrigeerd

Bespreek dit tijdens de afspraak

Heb je de wens voor een andere lens bespreek dit dan tijdens de afspraak met de oogarts. Er kan dan aangeven worden of dit mogelijk is. Wel zullen er dan nog aanvullende onderzoeken ingepland moeten worden.