Stap voor stap de behandeldag

Vanaf het moment van binnenkomst is er begeleiding.

Stap 1: Aanmelding in de kliniek

Je meldt je op het afgesproken tijdstip in onze kliniek. Daar word je welkom geheten door onze doktersassistente.
Ter voorbereiding op de operatie krijg je druppels voor de pupilverwijding.

Stap 2: Operatiekleding

Je wordt meegenomen naar de voorbereidingskamer. Daar krijg je een overjas, een mutsje en overschoenen aan.

Stap 3: Verdoving

Door de anesthesiemedewerker wordt de verdoving toegebracht. De staaroperatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Vervolgens neemt de anesthesiemedewerker je mee naar de operatiekamer voor de staaroperatie.

Oogarts Dimitri Bouwens 

“Het is dankbaar werk, want de behandeling is pijnloos en levert heel snel resultaat op”

  • Persoonlijke aandacht
  • Totaal 2 uur in de kliniek
  • Duur operatie 15 minuten

Stap 4: De operatie

Tijdens de operatie wordt de troebele ooglens verwijderd. Daarvoor wordt de ooglens eerst verpulverd. Aan de rand van het hoornvlies wordt een opening van enkele millimeters gemaakt, waardoor de oogarts met minuscule instrumentjes naar binnen gaat (zie plaatje 1). De ooglens zit in een omhulsel, het lenskapsel. Hierin wordt aan de voorkant een opening gemaakt. De verpulverde lens wordt weggezogen (zie plaatje 2). Op de plaats van jouw eigen troebele ooglens wordt vervolgens een helder vouwbaar kunstlensje geplaatst. In het oog ontvouwt de lens zich direct. Door middel van flexibele pootjes zet de lens zich vast (plaatje 3).

Stap 5: Nazorg

Na de operatie sluit de wond zich in principe vanzelf, maar soms zal de oogarts voor de zekerheid een hechting plaatsen. Hierna krijg je oogzalf en een beschermend kapje. Het kapje moet tot de volgende dag blijven zitten en de eerste zeven dagen gebruikt worden gedurende het slapen.