drs. J. Swart

“Het oog is een mooi, gecompliceerd orgaan. Je kunt oogheelkunde heel breed zien, het heeft met neurologie te maken, interne geneeskunde en natuurlijk ook chirurgie. Er is geen enkel medisch beroep dat er niets mee te maken heeft.”

 

BIG nummer: 29044345801

Na in Groningen de geneeskunde opleiding te hebben gevolgd wilde ik graag oogarts worden en heb daarom meegedaan met onderzoek in het UMCG in Groningen naar netvliesloslatingen, kunsthoornvliezen en DNA onderzoek gedaan naar erfelijke oogziektes in het AMC te Amsterdam. Daarna kwam ik in opleiding tot oogarts in het VUMC Ik heb mij gespecialiseerd in cataract chirurgie zeg maar staaroperaties en alles wat daar bij komt kijken. Het trok mij enorm aan om veel voor mensen te kunnen betekenen en ze meestal gerust te kunnen stellen en op hun gemak te laten voelen voor deze ingreep.

Aan het eind van mijn opleiding heb ik op verschillende oogklinieken in Engeland gewerkt, in Birmingham en Sollihull waar ik in contact kwam met vele culturen en daar onder andere geleerd heb hoe een goede Indische curry te bereiden. De patiënten met vaak zeer ernstige aandoeningen kwamen natuurlijk ook uit de vele oude Engelse koloniën. De wachtlijsten aldaar waren enorm en vele mensen moesten vele jaren wachten op het eerste onderzoek. Gelukkig kan iedereen bij ons al veel eerder terecht.  Een van de andere aanleidingen om oogarts te worden stamde al uit mijn vroege kindertijd toen ik zelf patiënt was bij Dr. Lefferstra in Leeuwarden die ook prinsesjes van oogheelkundige zorg voorzag. Als kleine kleuter die een brilletje nodig had sprak mij dat zeer aan.

Ik werk al haast 20 jaar in onze mooie kliniek sinds mijn opleiding in Amsterdam en ben blij dat we volledig voorzien zijn van de meest moderne apparatuur en dat we meestal bij de top tien oogheelkundige klinieken horen qua apparatuur en ben blij met de gevarieerde  interessegebieden van mijn collegas. Verder ben ik onder andere lid van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en de American Academy for Ophthalmology.

Aandachtsgebieden

  • Staar (cataract)