Datum van openen DBC is bepalend in verrekening van eigen risico

15-01-2024

Een dbc is niet gebonden aan een kalenderjaar. Voor jouw vergoeding kijken wij naar jouw verzekering op het moment dat de dbc (of de vervolg-dbc) startte.

 

Startte de dbc op 1 november 2023, maar krijgt jij een operatie in 2024?

Dan kijken wij naar jouw verzekering op het moment van de startdatum van de dbc. Als er eigen risico geldt voor de behandeling, betaal je dus eigen risico voor het jaar 2023.

Is een vervolg-dbc gestart in een volgend kalenderjaar? En kreeg je binnen deze vervolg-dbc bijvoorbeeld een (na)controle?Dan betaalt je misschien ook eigen risico over deze vervolg-dbc.

Een rekenvoorbeeld

Je betaalt eigen risico over het jaar 2023
Je kwam in 2023 voor het eerst bij de arts met een klacht. De dbc is in 2023 gestart. Je betaalt eigen risico voor deze dbc voor het jaar 2023. Want de startdatum van de dbc bepaalt over welk jaar je eigen risico betaalt. En dat is in dit voorbeeld 2023.

Je betaalt ook over het jaar 2024 eigen risico
Stel dat een vervolg-dbc eind januari 2024 wordt geopend. Je krijgt dan nog een nacontrole. Dan moet je ook voor 2024 uw eigen risico betalen. Want de startdatum van deze vervolg-dbc bepaalt over welk jaar je het eigen risico betaalt. En dat is in dit voorbeeld 2024.

Vragen?

Neem bij vragen over de verrekening van jouw eigen risico contact op met jouw zorgverzekeraar of met de kliniek waar de behandeling heeft plaatsgevonden.

Vraag het aan onze expert

Niet gevonden wat je zocht? Kijk bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.