Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Lees hier alles over het Coronavirus
Ooglidcorrectie
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Een ooglidcorrectie laten uitvoeren

Krijgt u van uw omgeving te horen dat u er vermoeid of nors uitziet? Of ziet u minder goed omdat uw oogleden hangen? Bent u moe van al die rimpels die uw gezicht tekenen? Laat u zich dan eens informeren over de mogelijkheden van cosmetische chirurgie rondom de ogen. Met relatief eenvoudige ingrepen ontstaat een jongere, ontspannen en natuurlijke uitstraling.

Wanneer is een ooglidcorrectie nodig?

De verticale afstand van een normale lidspleet varieert individueel en is gemiddeld 9-10 mm. Het bovenooglid bedekt het hoornvlies ongeveer 2 mm aan de bovenzijde. Indien het bovenooglid lager staat, spreken we van een blepharo-ptosis (laagstand van het bovenooglid).

Soorten ooglidafwijkingen

Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. De meest voorkomende afwijkingen van de bovenoogleden zijn een teveel aan huid (dermatochalasis) en een hangend ooglid (ptosis). De onderoogleden kunnen - vooral op oudere leeftijd - naar binnen of naar buiten draaien (entropion, resp. ectropion genoemd). Al deze afwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het zien veroorzaken. Een operatie kan uitkomst bieden.

Redenen voor het uitvoeren van een ooglidcorretie

Er zijn functionele en cosmetische redenen voor het willen uitvoeren van een ooglidcorrectie:

1. Functionele redenen:

Ooglidafwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het gezichtsveld of gezichtsvermogen veroorzaken. Een ooglidcorrectie bevordert dan de functie van het ooglid en het oog. Voorbeelden zijn:

  • huidteveel (dermatochalasis) in de bovenoogleden: een teveel aan huid van het bovenooglid met diverse klachten.
  • ectropion: een naar buiten gedraaid onderooglid, wat kan leiden tot een rood oog, tranenvloed, ontstekingen e.d.
  • entropion: een naar binnen gedraaid onderooglid, waardoor de oogharen tegen de oogbol komen.
  • ptosis: een hangend bovenooglid, waarbij de ooglidrand naar beneden is verplaatst met als gevolg een beperking van het gezichtsveld of gezichtsvermogen.
  • ooglidtumoren: goedaardig (bijv. chalazion of talgklierzwelling) of kwaadaardig (bijv. basalioom).

2. Cosmetische redenen voor een ooglidcorrectie:

  • huidteveel in de bovenoogleden zonder klachten.
  • huidteveel in de onderoogleden zonder klachten.


Wordt een ooglidcorrectie vergoed door de verzekeraar?

Wanneer er een functionele reden is om de ooglidoperatie uit te voeren wordt dit in de meeste gevallen vergoed door uw ziektekostenverzekering. In specifieke gevallen moet dit speciaal aangevraagd worden. Cosmetische ooglidoperaties worden meestal niet door de verzekeraar vergoed, ook niet wanneer de afwijking het gevolg is van een ziekte, zoals een schildklierziekte. De oogarts kan een verzoek indienen bij de zorgverzekeraar voor vergoeding.

Wij zijn altijd bereikbaar. Uw vraag persoonlijk beantwoord?