Keratoconus
Keratoconus is de meest voorkomende aandoening aan het hoornvlies. Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt en er een kegelvormige vervorming ontstaat. Het hoornvlies is in dit geval niet bol, maar kegelvormig. Hierdoor kan het hoornvlies centraal verdunnen en uitpuilen, wat leidt tot vervormd en verminderd zicht.
Dit effect is vergelijkbaar met een ruit waar een ‘deukje’ in zit: je kunt er op elke manier doorheen kijken, maar de vervorming blijft. Sommige mensen hebben bovendien last van het zien van lichtstrepen (glare) en lichtgevoeligheid (fotofobie).
Keratoconus is een aandoening die bijna altijd beide ogen aantast. Het begint meestal rond de puberteit en ontwikkelt zich heel langzaam in een periode van 10 tot 20 jaar. Dit maakt het stellen van de diagnose lastiger.
Een relatief plotselinge verandering van de oogsterkte kan een aanwijzing voor keratoconus zijn.
De feitelijke oorzaak van keratoconus is niet bekend, maar duidelijk is dat meerdere factoren, zoals erfelijkheid en omgeving, een rol kunnen spelen. Daarnaast kan het regelmatig in de ogen wrijven, bijvoorbeeld bij mensen met een allergie, een verhoogd risico geven.
Bij de volgende lichamelijke aandoeningen komt keratoconus vaker voor:
Een onverwachte verandering van uw gezichtssterkte kán duiden op keratoconus. Laat ook daarom uw ogen altijd één‐ tot tweemaal per jaar controleren en informeren door de optometrist of contactlensspecialist. Met een speciaal apparaat, een corneatopograaf, kan de Eyescan optometrist of oogarts de vorm van het hoornvlies heel nauwkeurig in kaart brengen. Het ontdekken van keratoconus wordt hierdoor een stuk gemakkelijker.
De behandeling van keratoconus hangt mede af van het stadium waarin de aandoening zich bevindt:
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze oogzorgklinieken.