Veelgestelde vragen
Hoe meer je je verdiept in de oogheelkunde of refractiechirurgie, hoe meer vragen dit waarschijnlijk bij je oproept. Wij hebben de meest gestelde vragen daarom voor jou op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust persoonlijk contact met ons op.
Algemeen
Kan je blind worden door een behandeling?
Blind worden na een bril vervangende ingreep is vrijwel onmogelijk. De meeste complicaties die kunnen optreden, zijn behandelbaar en leiden doorgaans niet tot blijvend verlies van het gezichtsvermogen. Desondanks zijn er risico’s die je dient te begrijpen voordat je de ingreep ondergaat. Hierover informeren wij je tijdens het gesprek met de arts en in de toestemmingsverklaring die je vooraf ondertekent. Wij adviseren je om altijd onze nazorginstructies nauwkeurig op te volgen na de behandeling, om infecties en complicaties te voorkomen.
Ik kan niet in mijn patiëntenportaal, en nu?
Inlogproblemen Je e-mailadres is je gebruikersnaam. Wachtwoord vergeten? Klik op ‘Wachtwoord vergeten’. Account geblokkeerd Neem contact op met je Eyescan-vestiging. Geen of verlopen SMS-code Klik op ‘SMS opnieuw verzenden’. Werkt het niet? Neem contact op. Meer info: eyescan.nl/mijn-eyescan
Waar kan ik terecht met een klacht?
Ben je niet tevreden? Wij zoeken naar een oplossing! Al onze medewerkers binnen Eyescan schenken veel aandacht aan de kwaliteit van de zorg en proberen je zo goed mogelijk te informeren. Ben je niet tevreden of zijn er zaken die je als onjuist of onterecht hebt ervaren dan zoeken we naar een passende oplossing. Voor de volledige klachtenregeling zie https://www.eyescan.nl/over-eyescan/kwaliteit-veiligheid/klachtenregeling/
Kun je voorkomen dat je zicht achteruit gaat?
Het is niet altijd te voorkomen dat je zicht achteruitgaat, maar bepaalde factoren kunnen invloed hebben. Veelvuldig oogwrijven kan je sterkte beïnvloeden, en staar (cataract) kan leiden tot veranderingen in de ooglens. Veroudering is de belangrijkste oorzaak, maar ook UV-straling, roken, alcohol, bepaalde medicijnen, diabetes en hoge bloeddruk kunnen staar versnellen. Dit speelt vooral bij mensen met een ooglaserbehandeling of voorzetlens. Bij een vervanglensoperatie wordt de natuurlijke lens vervangen, waardoor staar niet meer kan ontstaan. Ook het scherpstellen op dichtbij neemt met de jaren af. Rond je 60ste is dit vrijwel verdwenen, waardoor een leesbril uiteindelijk onvermijdelijk is.
Waarom zou ik kiezen voor een brilvervangende behandeling?
Een bril vervangende behandeling, zoals een laserbehandeling of lensimplantatie, biedt verschillende voordelen ten opzichte van het dragen van een bril of contactlenzen. Hieronder worden de belangrijkste voordelen opgesomd: Geen gedoe meer met het op- en afzetten van een bril. Bij een succesvolle behandeling is je zicht langdurig of zelfs permanent verbeterd. Niet langer afhankelijk van contactlenzen die dagelijks moeten worden ingezet en verwijderd. Hoewel de initiële kosten van de behandeling hoger zijn, kan het op de lange termijn goedkoper zijn dan het regelmatig kopen van brillen en lenzen.
Wat zijn de brilvervangende behandelopties bij oogaandoeningen?
Denk hierbij aan een lui oog (amblyopie), keratoconus of glaucoom. Deze vraag is te complex om hier volledig te beantwoorden, aangezien het antwoord afhankelijk is van verschillende persoonlijke factoren. Wij nodigen je van harte uit om een vooronderzoek bij ons in te plannen, zodat wij samen met jou de mogelijkheden kunnen bespreken.
Is een behandeling mogelijk bij zwangerschap & borstvoeding?
Wij raden dit af, aangezien de brilsterkte gedurende deze periode kan variëren, wat de kans op een reststerkte (de brilsterkte die na de ingreep overblijft) vergroot. Bovendien vereist elke behandeling medicatie, wat mogelijk onnodige risico’s met zich meebrengt.
Is een brilvervangende behandeling mogelijk met grote pupillen?
Ja, alleen in het geval van een laserbehandeling is het gewenst om een grotere optische zone te maken (het gebied waarin hoornvliesweefsel wordt gelaserd). Soms is het daardoor niet wenselijk om bij grote pupillen te laseren. In het geval van een vervanglens of voorzetlens maakt het minder uit, tenzij er sprake is van uitzonderlijk grote pupillen. Dit komt echter niet vaak voor.
Zit er een leeftijdsgrens aan de behandelingen?
Volgens de consensus van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap is 18 jaar de minimale leeftijd. Echter, de sterktes kunnen ook na die tijd veranderen door de groei van het oog. Daarom behandelen wij bij voorkeur niet onder de 21 jaar. Er is geen maximale leeftijd, maar er wordt wel gekeken naar de gezondheid van het oog. Door (normale) verouderingsprocessen in het oog kan het soms onwenselijk zijn om te behandelen.
Hoeveel afspraken zijn er nodig tot ik goed zicht heb?
Een vooronderzoek (één of twee afspraken), de behandeling zelf en na de behandeling volgen drie reguliere controles. Afhankelijk van het herstel kunnen er eventueel meer controles worden ingepland.
Ooglaseren
Ik vind ooglaseren spannend, en nu?
Ooglaseren kan spannend zijn, maar het is geruststellend om te weten dat de behandeling snel en pijnloos is. Laat je goed informeren, kies een ervaren specialist, en gebruik ademhalingsoefeningen om kalm te blijven. Bespreek je angst met ons; we bieden extra steun en kalmerende middelen indien nodig.
Wat kun je voelen tijdens en na de ingreep?
Tijdens de behandeling: Lichte druk op het oog, vreemd gevoel, en een korte geur door de laser – allemaal normaal. Direct erna: Branderig gevoel, tranende en lichtgevoelige ogen, wazig zicht. Eerste dagen: Bij PRK/LASEK kan pijn enkele dagen aanhouden. Bij LASIK/SMILE meestal snel herstel en weinig pijn. Pijnbestrijding: Oogdruppels, pijnstillers (bij PRK/LASEK), rust en vermijden van fel licht helpen.
Doet ooglaseren pijn?
Over het algemeen veroorzaakt ooglaseren geen pijn tijdens de ingreep, aangezien de ogen verdoofd worden met oogdruppels. Je zult hooguit een lichte druk op het oog voelen, maar geen scherpe pijn.
Is ooglaseren veilig?
Voor de meeste mensen is ooglaseren een veilige en succesvolle behandeling, met een hoog slagingspercentage. De kans op ernstige complicaties is klein, vooral wanneer de ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren oogarts en bij mensen die geschikt zijn voor de behandeling. Bij Eyescan zijn we ons hiervan bewust en voeren we een grondig onderzoek uit voorafgaand aan de behandeling. Daarnaast werken we uitsluitend met deskundige en ervaren oogartsen.
Wat zijn de risico’s van ooglaseren?
Ooglaseren is veilig, maar kent risico’s: Droge ogen, lichtkringen, reststerkte, infectie, flapproblemen (bij LASIK) en zeldzame complicaties.
Kan je je ogen laten laseren als je een leesbril hebt?
Het is mogelijk, maar meestal niet de beste oplossing om van de leesbril af te komen. Over het algemeen passen we het monovisieprincipe toe, waarbij één oog wordt ingesteld voor dichtbij (leesoog) en het andere voor veraf (verteoog). Niet iedereen kan goed wennen aan deze aanpassing, daarom testen we dit meestal met een proefcontactlens. In de meeste gevallen is een vervanglensbehandeling met een multifocale lens echter een betere optie.
Welke sterktes kunnen gelaserd worden?
Bij een laserbehandeling wordt de vorm van het hoornvlies aangepast door weefsel te verwijderen door middel van laseren. Zoals je wellicht begrijpt, is het niet mogelijk om onbeperkt weefsel weg te laseren; het hoornvlies moet voldoende stevigheid behouden. Er zijn strikte richtlijnen voor deze behandeling, die wij bij Eyescan nauwkeurig volgen. We geven er de voorkeur aan om voorzichtig te werk te gaan, in plaats van de grenzen op te zoeken. Ieder hoornvlies is uniek, en vooral de dikte speelt een cruciale rol bij het bepalen van de sterktes die we kunnen behandelen. Om te bepalen of we jouw brilsterkte kunnen corrigeren met laser, nodigen we je graag uit voor een vooronderzoek.
Is het resultaat van ooglaseren blijvend?
Als je ogen geschikt zijn en je zicht goed stabiliseert, blijft het resultaat meestal langdurig. Wel kunnen je ogen door veroudering veranderen, bijvoorbeeld door presbyopie (moeite met dichtbij zien). Dit is normaal en kan met een leesbril of multifocale vervanglenzen worden gecorrigeerd. Soms treedt na jaren een lichte terugval op, vooral bij hoge myopie. Dit is meestal met een extra behandeling te verhelpen.
Wat zijn de kosten van ooglaseren?
Bezoek voor meer informatie over de kosten van ooglaseren de volgende pagina: https://www.eyescan.nl/behandelingen/ooglaseren-lensimplantatie/ooglaseren/kosten-ooglaseren/
Ben ik geschikt?
Of je geschikt bent voor een ooglaserbehandeling hangt af van een aantal factoren, zoals je oogsterkte, de gezondheid van je ogen, je leeftijd en eventuele medische aandoeningen. Tijdens een vrijblijvende vooronderzoek controleren we dit allemaal zorgvuldig. Mocht ooglaseren voor jou niet geschikt zijn, dan is de voorzetlens een veilig en effectief alternatief waarmee je alsnog zonder bril of lenzen kunt zien. Samen kijken we altijd naar de oplossing die het beste bij jouw ogen past.
Voorzetlenzen (ICL)
Doet het plaatsen van voorzetlenzen pijn?
De operatie zelf veroorzaakt geen pijn, aangezien het oog wordt verdoofd met oogdruppels. U kunt echter een vreemd gevoel ervaren, zoals druk op het oog, maar dit zal geen scherpe pijn zijn. Na de ingreep kunt u lichte irritatie of een gevoel van zand in de ogen ervaren, wat doorgaans snel verdwijnt. Het herstel duurt meestal slechts een paar dagen.
Wat zijn de kosten van voorzetlenzen?
Bezoek voor meer informatie over de kosten van voorzetlenzen de volgende pagina: https://www.eyescan.nl/behandelingen/ooglaseren-lensimplantatie/voorzetlenzen/kosten-voorzetlenzen/
Wat kun je doen om risico’s te minimaliseren?
Kies een ervaren chirurg: Het is belangrijk om een ervaren oogchirurg te kiezen die gespecialiseerd is in de behandeling. Daarom werkt Eyescan uitsluitend samen met deskundige oogartsen. Regelmatige controleafspraken: Na de ingreep zijn er regelmatig controleafspraken om te verifiëren of het herstel goed verloopt en er geen complicaties optreden. Instructies opvolgen: Wij adviseren u om te allen tijde onze nazorginstructies nauwkeurig op te volgen om infecties en complicaties te voorkomen.
Wat zijn de risico’s van voorzetlenzen?
Risico’s van voorzetlenzen (ICL) zijn onder andere infectie, verhoogde oogdruk, cataract (staar), macula-oedeem, verminderd zicht (zoals halo’s), lensverplaatsing, ontsteking en oogdrukveranderingen. Deze kunnen meestal behandeld worden met medicatie of een tweede ingreep.
Kan mijn lichaam de geïmplanteerde voorzetlens afstoten?
Nee, het lichaam herkent de lens niet als vreemd weefsel, waardoor deze niet afgestoten kan worden.
Hoe werkt het plaatsen van een voorzetlens?
Het plaatsen van een voorzetlens is een chirurgische ingreep waarbij een dunne lens achter de iris van je oog wordt geïmplanteerd, zonder dat er een incisie in het hoornvlies nodig is. Deze ingreep wordt doorgaans uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, zodat je geen pijn voelt. De procedure duurt meestal slechts 15 minuten per oog en vereist geen langdurig herstel.
Kan je een geïmplanteerde lens zien na de behandeling?
Nee, je zult de geïmplanteerde lens niet kunnen zien. De lens wordt achter de iris geplaatst en is niet zichtbaar voor jou of anderen. Het implantaat is bovendien zodanig ontworpen dat het je dagelijks zicht niet beïnvloedt.
Is het resultaat van voorzetlenzen blijvend?
Als je ogen goed geschikt zijn voor de behandeling en je zicht goed stabiliseert na de ingreep, kun je verwachten dat het resultaat langdurig blijft. Naarmate je ouder wordt, kunnen je ogen echter veranderen. Bijvoorbeeld, de lens van je oog veroudert, wat kan leiden tot presbyopie (oudziendheid), waarbij je moeite krijgt met het lezen van kleine letters. Dit is een natuurlijk proces en kan eventueel gecorrigeerd worden met een leesbril. Hoewel dit proces niet te stoppen is, zijn er gelukkig multifocale vervanglenzen beschikbaar, waardoor je minder afhankelijk wordt van een leesbril. Deze lenzen bieden wij ook aan, zie “vervanglenzen”. In sommige gevallen kan er na een aantal jaar een lichte terugval zijn in je oorspronkelijke brilsterkte, vooral bij mensen die een hoge bijziendheid (myopie) hadden. Meestal kunnen we dit oplossen met een aanvullende behandeling.
Vervangelenzen
Ik zie na vervanglensoperatie veranderde kleuren, hoe kan dit?
Dit is normaal. Door de vorming van staar kan de intensiteit van kleuren afnemen of kan er een gelige tint ontstaan. De hersenen corrigeren dit, maar bij het implanteren van een heldere kunstlens kan het zijn dat u de kleuren intenser of koeler/blauwer waarneemt. Dit effect verdwijnt doorgaans door gewenning binnen de eerste weken na de behandeling.
Is het ernstig als ik een schaduw zie na vervanglensoperatie?
Er is waarschijnlijk sprake van negatieve dysfotopsie (donkere schaduw, een film of het gevoel van kijken door water). Ongeveer één op de vijf patiënten kan dit waarnemen in de eerste dagen na de behandeling. Dit is meestal niet ernstig en het effect verdwijnt bij vrijwel alle patiënten binnen de eerste maanden na de operatie door gewenning. In zeer zeldzame gevallen kan de schaduw echter worden veroorzaakt door een netvliesloslating. In dit geval gaat de schaduw vaak gepaard met vervorming van het zicht in de buitenste hoeken van het gezichtsveld, flitsen (ook waarneembaar in een donkere ruimte) en een toename van drijvende deeltjes in het zicht. In dat geval is het raadzaam om snel contact op te nemen met de kliniek waar de behandeling is uitgevoerd.
Wat is nastaar?
Nastaar is een veelvoorkomende, ongevaarlijke complicatie na een vervanglensbehandeling, waarbij de achterste lenscapsule troebel wordt. Dit kan wazig zicht veroorzaken, vergelijkbaar met staar. Het is eenvoudig te verhelpen met een korte YAG-laserbehandeling die het zicht herstelt.
Doet de operatie van vervanglenzen pijn?
De operatie zelf veroorzaakt geen pijn, aangezien het oog wordt verdoofd met oogdruppels of een lokaal verdovende injectie. U zult geen pijn ervaren tijdens de ingreep, maar kunt een licht gevoel van druk waarnemen. Na de operatie kan er sprake zijn van lichte irritatie of een gevoel van zand in de ogen, maar dit is doorgaans tijdelijk.
Wat zijn de kosten van vervanglenzen?
Bezoek voor meer informatie over de kosten van vervanglenzen de volgende pagina: https://www.eyescan.nl/behandelingen/ooglaseren-lensimplantatie/vervanglenzen/
Wat zijn de risico’s van vervanglenzen?
Hoewel de risico’s bij vervanglenzen klein zijn, is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn. Mogelijke complicaties zijn infectie, verhoogde oogdruk (glaucoom), visuele verstoringen zoals halo’s of wazig zicht, lensverplaatsing, en oogontsteking. Deze zijn meestal tijdelijk of behandelbaar. In zeer zeldzame gevallen kan blijvend zichtverlies optreden.
Kan mijn lichaam de geïmplanteerde vervanglens afstoten?
Nee, het lichaam herkent de vervanglens niet als vreemd weefsel, waardoor afstoting niet optreedt.
Hoe werkt het plaatsen van een vervanglens?
Het plaatsen van een vervanglens is een chirurgische ingreep die doorgaans onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. De operatie duurt meestal niet langer dan 15 minuten per oog. De chirurg maakt een klein sneetje in het oog om de lens te plaatsen, vaak zonder het gebruik van hechtingen. De oorspronkelijke ooglens wordt verwijderd, waarna de vervanglens zorgvuldig op zijn plaats wordt gebracht om het zicht te corrigeren. De meeste patiënten herstellen snel van de ingreep.
Kan je een geïmplanteerde lens zien na de behandeling?
Nee, u zult de geïmplanteerde lens niet kunnen zien. De lens wordt direct achter uw iris geplaatst (meestal ter vervanging van uw oorspronkelijke ooglens) en is onzichtbaar voor zowel uzelf als voor anderen. Het is ontworpen om uw zicht te verbeteren zonder dat u er iets van merkt. In sommige gevallen kunt u echter een lichte schittering op de geïmplanteerde lens waarnemen, vooral in de eerste dagen na de ingreep. Dit is volkomen normaal. Bij de nieuwste generatie lenzen is dit effect minder merkbaar.
Is het resultaat van vervanglenzen blijvend?
Ja, het resultaat van een vervanglens (ook wel intraoculaire lens (IOL) genoemd) is blijvend. De lens wordt permanent in uw oog geplaatst en verbetert uw zicht. De lens zelf degradeert niet verder, maar naarmate u ouder wordt, kunnen er veranderingen in uw ogen optreden, wat invloed kan hebben op uw zicht. Desondanks blijft de IOL doorgaans goed functioneren zonder dat verdere ingrepen noodzakelijk zijn.