
Behandelmethoden voor het plaatsen van vervanglenzen
Een vervanglensoperatie is vrijwel hetzelfde als een staaroperatie. In Nederland worden elk jaar zo’n 175.000 staaroperaties uitgevoerd, waarmee het de meest voorkomende en ook een van de meest succesvolle operaties is. Bij Eyescan wordt deze behandeling zorgvuldig en veilig uitgevoerd, met gebruik van moderne technologie.
Je natuurlijke, troebele of minder goed functionerende lens wordt tijdens de operatie vervangen door een heldere kunstlens. Hierdoor krijg je je zicht weer terug – vaak zelfs beter dan voorheen.
Maak een afspraak Gratis informatiefolderAlles over vervanglenzen
Twee methoden: handmatig of lasergestuurd
Bij Eyescan zijn er twee manieren om een vervanglens te plaatsen:
- Handmatige methode (phaco-emulsificatie): dit is de traditionele operatietechniek waarbij de arts met de hand kleine instrumenten gebruikt om de natuurlijke lens te verwijderen. Hierbij wordt de lens met geluidsgolven vergruisd, waarna de stukjes worden weggezogen.
- Lasergestuurde methode (Catalys Precision Laser System): bij deze modernere techniek helpt een geavanceerde femtosecondlaser om delen van de operatie nog preciezer uit te voeren. De laser maakt onder andere de opening in de ooglens (capsulotomie) en vergruisd de lens in fijne stukjes. Dit vermindert de belasting op het oog en maakt de ingreep vaak nog nauwkeuriger.
Beide methoden zijn veilig en effectief. De arts bespreekt vooraf welke methode het meest geschikt is voor jouw ogen. Het maakt niet uit welke lens je kiest. De lens bepaald alleen op welke manier jouw oog gecorrigeerd wordt.
Type vervanglenzen
Multifocale voorzetlenzen
Multifocale voorzetlenzen zijn gemaakt voor mensen die zowel veraf als dichtbij scherp willen zien, zonder een leesbril of bifocale bril nodig te hebben. Dit maakt multifocale lenzen direct een wat duurdere oplossing.
Deze lenzen zijn vooral geschikt voor mensen die geen staar hebben, maar wel een lensimplantaat nodig hebben om hun zicht te verbeteren.
Voordelen van multifocale voorzetlenzen:
- Helder zicht op meerdere afstanden: dichtbij, veraf en alles daartussenin.
- Biedt een hoge mate van onafhankelijkheid van een bril.
- Verbetert het dagelijks functioneren zonder extra hulpmiddelen.
Geschikt voor:
- Mensen die geen leesbril meer willen dragen.
- Personen die vooral willen profiteren van scherp zicht op verschillende afstanden.
Monofocale voorzetlenzen
Monofocale voorzetlenzen corrigeren je zicht op één specifieke afstand. Dus veraf óf dichtbij. In de praktijk wordt eigenlijk altijd gekozen om veraf scherp te zien en voor dichtbij nog een leesbril te dragen.
Deze lenzen zijn eenvoudig, effectief en bieden een kostenefficiënte oplossing voor wie geen multifunctioneel zicht nodig heeft.
Voordelen van monofocale voorzetlenzen:
- Eenvoudig en effectief voor zicht op één afstand.
- Betaalbare keuze voor mensen die zonder bril scherp willen zien in de verte
Geschikt voor:
- Mensen die voornamelijk helder zicht op afstand willen.
- Personen die tevreden zijn met het gebruik van een leesbril voor dichtbij.
Torische voorzetlenzen
Torische voorzetlenzen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met astigmatisme (cilinderafwijkingen). Ze corrigeren de onregelmatige vorm van het hoornvlies, waardoor je zowel op afstand als dichtbij scherp kunt zien.
Deze lenzen bieden een geweldige oplossing voor mensen die naast astigmatisme ook helder zicht willen op verschillende afstanden. Torische voorzetlenzen zijn namelijk monofocaal en multifocaal beschikbaar.
Voordelen van torische voorzetlenzen:
- Corrigeert astigmatisme en biedt scherp zicht zonder extra cilinderbril.
- Verkrijgbaar in zowel monofocale als multifocale varianten, afhankelijk van je behoeften.
Geschikt voor:
- Mensen met astigmatisme (cilinderafwijking) die scherp zicht willen op verschillende afstanden.
- Personen die geen extra brilcorrectie voor astigmatisme nodig willen hebben.

Oogarts Dimitri Bouwens
“Het is dankbaar werk, want de behandeling is pijnloos en levert heel snel resultaat op”
Dagelijks werken onze specialisten met veel plezier en betrokkenheid aan het oplossen van vele oogaandoeningen.
Hoe bepaal je de beste lens voor jou?
De keuze voor de juiste vervanglens hangt af van verschillende factoren:
- Medische situatie: mensen met beginnende staar of ouderdomsverziendheid kiezen vaak voor multifocale vervanglenzen.
- Wensen: als je geen bril meer wilt dragen voor zowel dichtbij als veraf, is een multifocale vervanglens de beste keuze.
- Levensstijl: multifocale of torische vervanglenzen bieden de vrijheid van scherp zicht voor mensen die een actieve levensstijl hebben en geen bril willen gebruiken.
Tijdens je vooronderzoek wordt samen met de oogarts bepaald welke vervanglens het beste bij jouw situatie past, zodat je de juiste keuze kunt maken voor je zicht.
Plan jouw vooronderzoek
Wil je weten of vervanglenzen iets voor jou is? Plan nu een vrijblijvend* vooronderzoek!
- Vooronderzoek door een specialist
- Advies op basis van jouw ogen en levensstijl
- Geen verplichtingen, gewoon duidelijkheid
Maak direct een afspraak óf vraag de gratis informatiefolder ooglaseren aan.
*Zie je toch af van de behandeling? Dan betaal je voor het vooronderzoek. Kies je ervoor jouw ogen wel te laten laseren, dan is het onderzoek gratis.
Veelgestelde vragen over vervanglenzen
Ik zie na vervanglensoperatie veranderde kleuren, hoe kan dit?
Dit is normaal. Door de vorming van staar kan de intensiteit van kleuren afnemen of kan er een gelige tint ontstaan. De hersenen corrigeren dit, maar bij het implanteren van een heldere kunstlens kan het zijn dat u de kleuren intenser of koeler/blauwer waarneemt. Dit effect verdwijnt doorgaans door gewenning binnen de eerste weken na de behandeling.
Is het ernstig als ik een schaduw zie na vervanglensoperatie?
Er is waarschijnlijk sprake van negatieve dysfotopsie (donkere schaduw, een film of het gevoel van kijken door water). Ongeveer één op de vijf patiënten kan dit waarnemen in de eerste dagen na de behandeling. Dit is meestal niet ernstig en het effect verdwijnt bij vrijwel alle patiënten binnen de eerste maanden na de operatie door gewenning. In zeer zeldzame gevallen kan de schaduw echter worden veroorzaakt door een netvliesloslating. In dit geval gaat de schaduw vaak gepaard met vervorming van het zicht in de buitenste hoeken van het gezichtsveld, flitsen (ook waarneembaar in een donkere ruimte) en een toename van drijvende deeltjes in het zicht. In dat geval is het raadzaam om snel contact op te nemen met de kliniek waar de behandeling is uitgevoerd.
Wat is nastaar?
Nastaar is een veelvoorkomende, ongevaarlijke complicatie na een vervanglensbehandeling, waarbij de achterste lenscapsule troebel wordt. Dit kan wazig zicht veroorzaken, vergelijkbaar met staar. Het is eenvoudig te verhelpen met een korte YAG-laserbehandeling die het zicht herstelt.
Doet de operatie van vervanglenzen pijn?
De operatie zelf veroorzaakt geen pijn, aangezien het oog wordt verdoofd met oogdruppels of een lokaal verdovende injectie. U zult geen pijn ervaren tijdens de ingreep, maar kunt een licht gevoel van druk waarnemen. Na de operatie kan er sprake zijn van lichte irritatie of een gevoel van zand in de ogen, maar dit is doorgaans tijdelijk.
Wat zijn de kosten van vervanglenzen?
Bezoek voor meer informatie over de kosten van vervanglenzen de volgende pagina: https://www.eyescan.nl/behandelingen/ooglaseren-lensimplantatie/vervanglenzen/
Wat zijn de risico’s van vervanglenzen?
Hoewel de risico’s bij vervanglenzen klein zijn, is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn. Mogelijke complicaties zijn infectie, verhoogde oogdruk (glaucoom), visuele verstoringen zoals halo’s of wazig zicht, lensverplaatsing, en oogontsteking. Deze zijn meestal tijdelijk of behandelbaar. In zeer zeldzame gevallen kan blijvend zichtverlies optreden.
Kan mijn lichaam de geïmplanteerde vervanglens afstoten?
Nee, het lichaam herkent de vervanglens niet als vreemd weefsel, waardoor afstoting niet optreedt.
Hoe werkt het plaatsen van een vervanglens?
Het plaatsen van een vervanglens is een chirurgische ingreep die doorgaans onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. De operatie duurt meestal niet langer dan 15 minuten per oog. De chirurg maakt een klein sneetje in het oog om de lens te plaatsen, vaak zonder het gebruik van hechtingen. De oorspronkelijke ooglens wordt verwijderd, waarna de vervanglens zorgvuldig op zijn plaats wordt gebracht om het zicht te corrigeren. De meeste patiënten herstellen snel van de ingreep.
Kan je een geïmplanteerde lens zien na de behandeling?
Nee, u zult de geïmplanteerde lens niet kunnen zien. De lens wordt direct achter uw iris geplaatst (meestal ter vervanging van uw oorspronkelijke ooglens) en is onzichtbaar voor zowel uzelf als voor anderen. Het is ontworpen om uw zicht te verbeteren zonder dat u er iets van merkt. In sommige gevallen kunt u echter een lichte schittering op de geïmplanteerde lens waarnemen, vooral in de eerste dagen na de ingreep. Dit is volkomen normaal. Bij de nieuwste generatie lenzen is dit effect minder merkbaar.
Is het resultaat van vervanglenzen blijvend?
Ja, het resultaat van een vervanglens (ook wel intraoculaire lens (IOL) genoemd) is blijvend. De lens wordt permanent in uw oog geplaatst en verbetert uw zicht. De lens zelf degradeert niet verder, maar naarmate u ouder wordt, kunnen er veranderingen in uw ogen optreden, wat invloed kan hebben op uw zicht. Desondanks blijft de IOL doorgaans goed functioneren zonder dat verdere ingrepen noodzakelijk zijn.