“Straks kan ik m’n pa weer zien zitten op de tribune. Dat is wel fijne support.”

– Judoka Noël van ’t End

Het verhaal van Noël

“Binnen judo is zicht belangrijk. Natuurlijk doe je heel veel op gevoel, maar je moet ook je coach aan de zijlijn van de mat kunnen zien. Soms kan je door het geschreeuw vanaf de tribune niet alles horen en dan is het vrij belangrijk dat je ziet wat de coach bedoelt. In topsport is elke procent verbetering belangrijk en wie weet hoeveel het laseren van mijn ogen daaraan gaat bijdragen.

Bij wedstrijden zit je vooral veel te wachten. Dan is het handig om te kunnen zien wat er op de mat gebeurt. Moet ik over tien seconden op? Of heb ik nog tien minuten? Nu vraag ik telkens aan mijn coach: hoe lang nog? Tijdens het sporten draag ik geen bril en ook geen lenzen. Ik heb een sterke cilinderafwijking en die gaan snel verkeerd zitten. Dan zie ik helemaal niks meer. Uiteindelijk ben ik het gewoon zat dat ik altijd een bril op moet zetten om iets te kunnen zien. Als ik ’s avonds in bed nog een beetje tv wil kijken, moet ik weer dat ding zoeken. De techniek is nu gelukkig zover dat ik, met mijn oogafwijking, ook gelaserd kan worden.

Ik dacht dat je een hele tijd niks mocht doen na een laserbehandeling. Ik had verhalen gehoord dat je tijdens de behandeling niet met je ogen mag knipperen, dus heb ik zelfs getraind om te kijken hoe lang ik dat vol kan houden. Dat blijkt dus allemaal helemaal niet zo te zijn. Het is gelukkig een stuk makkelijker en veel minder intens dan ik dacht. Het kan allemaal in één keer, ik ga er snel van genezen en het is geen gevaar voor mijn sport. Dus waarom niet?

Lees hier het verhaal van Drs. P. Edelbroek, de behandelend arts van Noël

Lasek behandeling

Als contactsporter heeft Eyescan me een Lasek (PRK) behandeling geadviseerd en daarin volg ik ze. Bij andere behandelingen wordt er een flapje van het hoornvlies gemaakt, dan wordt er bewerkt en dan weer teruggeklapt, waarna het een tijdje moet helen. Dat hoornvlies is dan nog aardig kwetsbaar en dat is met judo, waar ik nog wel eens een vinger in mijn oog krijg, niet handig. Dat is anders met een Lasek (PRK) behandeling, omdat het een soort van rechtstreeks ‘afgelaserd’ wordt.

Ik ben via Ziekenhuis Rivierenland in Tiel bij Eyescan terechtgekomen. Drs. P. Edelbroek verwees mij door naar de kliniek in Utrecht voor een laserbehandeling en zij zal mij daar dan ook behandelen. Natuurlijk vind ik het best spannend allemaal, het zijn toch je ogen. Maar ik heb veel vertrouwen in de artsen, dus ik maak me geen zorgen. Ik laat het allemaal over me heen komen.

Ik kijk het meeste uit naar gewoon alles kunnen zien zonder een bril op te hoeven zetten. Judo gaat ook heel anders zijn. Ik ga ineens de hele tribune kunnen zien. Vroeger zag ik wel dat er mensen zaten, maar niet precies waar mijn vader dan zit. Dat moest ik gokken door op het geluid af te gaan. Pa ga ik straks direct zien zitten. Dat is wel fijne support. En ik hoef ook niet meer aan de coach te vragen: hoe lang nog?”

18-50 jaar | De bekendste

Ooglaseren

Ooglaseren is een techniek waarbij met behulp van een laserstraal de kromming van jouw hoornvlies wordt gecorrigeerd, precies zo dat het beeld weer scherp op je netvlies valt.

Doordat Eyescan een breed aanbod van uitsluitend de allerbeste ooglaserbehandelingen aanbiedt, kunnen wij altijd de methode toepassen die het beste past bij jouw ogen en wensen past.

Ooglaseren