Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Lees hier alles over het Coronavirus
Stap voor stap
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Lensimplantatie stap-voor-stap

Een lensimplantatie verloopt iets anders dan een ooglaserbehandeling. In de eerste plaats wordt er slechts één oog per keer behandeld. Om u optimaal voor te bereiden op uw behandeling nemen wij u stap-voor-stap mee door de behandeldag, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Vooraf

De Eyescan optometrist bespreekt tijdens het vooronderzoek al met u hoe de behandeldag eruit gaat zien en wat u kunt verwachten. Denkt u dat u erg zenuwachtig bent op de behandeldag? Standaard krijgt elke cliënt een roesje die voor iets meer ontspanning zorgt, zodat u de operatie minder bewust meemaakt. 

Behandeldag vervanglenzen

Ruim voor de behandeldag ontvangt u een bevestiging met het tijdstip en een routebeschrijving. U wordt ontvangen door onze gastvrouw, die u de gehele dag zal begeleiden. U neemt plaats in de wachtruimte waar u nog even rustig een kop koffie of thee kunt drinken. Uw ogen worden in deze wachtruimte meerdere malen gedruppeld met verdovende oogdruppels.

Voorbereiding

En dan is het zover, u wordt door de doktersassistente of verpleegkundige naar de voorbereidingskamer gebracht. Zij helpt u met het aantrekken van speciale ok-kleding. De anesthesiemedewerker controleert uw gegevens en meet uw bloeddruk op. Van de anesthesiemedewerker krijgt u ook een infuusnaald. Daarna wordt u meegenomen naar de operatiekamer waar de behandeling plaatsvindt. 

In de operatiekamer

Eenmaal in de operatiekamer aangekomen wordt u in de ok-stoel geholpen. Het operatieteam bestaat uit de refractiechirurg, geassisteerd door een anesthesiemedewerker, ok-assistentes en een ok-verpleegkundige. Uw persoonlijke behandelplan is vooraf al in de Catalys gezet. Voordat wij de behandeling starten controleren wij samen met u diverse malen, zowel mondeling als digitaal, of alle behandelgegevens juist zijn. Wanneer u er helemaal klaar voor bent zal de refractiechirurg de behandeling uitvoeren.

De vervanglensbehandeling

Tijdens de behandeling blijft het ok-team continu bij u en houdt u op de hoogte van alle handelingen die de refractiechirurg verricht. De operatie zal tussen de 20 en 30 minuten duren. Samen met het operatieteam vervangt de refractiechirurg uw eigen ooglens voor een vervanglens.

Na de behandeling

Als uw nieuwe lens geplaatst is controleert de oogarts via de microscoop (bij vervanglens) of met de spleetlamp (bij voorzetlens) direct het resultaat. U krijgt een beschermend kapje op uw oog die u er de volgende ochtend af kunt halen. Vervolgens helpt de ok-verpleegkundige u naar de recoveryruimte waar u opgehaald wordt door de doktersassistente. De laatste instructies worden aan u meegegeven en met een kop koffie of thee wacht u tot de doktersassistente aangeeft dat u weer naar huis mag gaan. Indien er een voorzetlens bij u geïmplanteerd is wordt er na één uur een oogdrukmeting uitgevoerd. Wanneer de druk acceptabel is mag u naar huis.

Nazorg

De eerste dag na de behandeling komt u terug in de kliniek of bij het Eyescan Onderzoekcentrum bij u in de buurt om te controleren hoe het herstel verloopt. Daarna komt u weer op controle na een week. Na ongeveer twee weken wordt meestal het tweede oog behandeld. Hierna komt u ook de volgende dag weer op controle, vervolgens na een week, drie weken, drie maanden en een jaar. Wanneer beide ogen volledig hersteld zijn wordt het behandeltraject officieel afgesloten.

Wij zijn altijd bereikbaar. Uw vraag persoonlijk beantwoord?