Conjunctivitis
Conjunctivitis is de medische term voor ontstoken slijmvlies van de ogen. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog: het oogwit wordt bedekt door slijmvlies (conjunctiva), waar dunne bloedvaatjes doorheen lopen. Bij irritatie zetten deze vaatjes op, waardoor het oog rood wordt.
Vaak ontstaat conjunctivitis als gevolg van een bacteriële of een virusinfectie. Virussen zijn over het algemeen de oorzaak van het bekende ‘rode oog’ bij verkoudheid en gaan dan gepaard met een rauwe keel en loopneus. Deze verschijnselen duren 1 tot 2 weken. Maar conjunctivitis kan ook ontstaan door iets anders dan een infectie: ook een allergie, het ‘droge ogen’ syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken.
Infectie:
Aan de hand van onderzoek bepaalt de oogarts of de huisarts van welke vorm van conjunctivitis sprake is. Soms moet hiervoor een “kweek” van de afscheiding uit het oog gedaan worden. Heel voorzichtig wordt dan met een klein wattenstaafje langs het oogslijmvlies gestreken. In een laboratorium wordt vervolgens vastgesteld om welke bacterie of welk virus het gaat.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze oogzorgklinieken.