Voorkom bijziendheid bij kinderen!

Bijziendheid bij kinderen (myopie)

Bijziendheid bij kinderen neemt enorm toe en ontwikkelt snel, zeker bij kinderen onder de 10 jaar, omdat zij nog in de groei zijn. Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de oogspieren zich inspannen (accommoderen). Wanneer kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld op de mobiel, boek of tablet) groeit de oogbol in de lengte. Zo hoeft het oog zich namelijk minder in te spannen om dichtbij scherp te zien. Het nadeel hiervan is dat beelden in de verte onscherp worden. Veel buiten zijn helpt bijziendheid voorkomen.

Hoge myopie leidt tot een verdunning van het netvlies. Hiermee loopt men meer risico op bepaalde oogziekten. Na het 40ste levensjaar kunnen deze problemen optreden.

Klachten bij kinderen

Bij kinderen met myopie is bijvoorbeeld te merken dat schoolresultaten verminderen, omdat zij het schoolbord niet goed kunnen zien. Omdat zij dichtbij wel goed zien, hebben zij vaak geen moeite met lezen. Vaak merken ouders of verzorgers aan kinderen dat zij last hebben van myopie. Veel voorkomende klachten zijn namelijk:

  • Regelmatig samenknijpen van de ogen
  • Het door elkaar halen van letters
  • Opvallend vaak in de ogen wrijven
  • Concentratieproblemen

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor bijziendheid bij kinderen. Zodra kinderen veel op een tablet of telefoon zitten of veel boeken lezen (zonder pauze moment) bestaat de kans dat het oog zo groeit dat het niet meer goed in de verte kan zien. Ook kan het oog van nature te lang doorgroeien, waardoor er een oogsterkteafwijking ontstaat. Hierbij kan erfelijkheid een rol spelen. Daarnaast kunnen bepaalde oogziekten myopie veroorzaken.

Behandeling

Om bijziendheid bij kinderen te voorkomen is het belangrijk de 20-20-2-regel te hanteren. Kijk na elke 20 minuten dichtbij minstens 20 seconde ver weg. En vergeet niet om elke dag minimaal 2 uur buiten zijn.

Kinderen die bijziend zijn staan vaak onder controle van een orthoptist. Een voorbeeld van een behandeling is om voor een remming van de groei van het oog te zorgen. Hiervoor kan atropine worden voorgeschreven. Een dosering atropine oogdruppels zorgen voor pupilverwijding en ontspanning van de oogspieren die het zicht scherp stellen. De duur van de behandeling hangt af van de brilsterkte en leeftijd. Het wordt geschat op minimaal 3 tot 5 jaar.