Voorkom bijziendheid bij kinderen!

Bijziendheid bij kinderen (myopie)

Bijziendheid bij kinderen neemt enorm toe en ontwikkelt snel, zeker bij kinderen onder de 10 jaar, omdat zij nog in de groei zijn. Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de oogspieren zich inspannen (accommoderen). Wanneer kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld op de mobiel, boek of tablet) groeit de oogbol in de lengte. Zo hoeft het oog zich namelijk minder in te spannen om dichtbij scherp te zien. Het nadeel hiervan is dat beelden in de verte onscherp worden. Veel buiten zijn helpt bijziendheid voorkomen. Lees hier meer over de oogsterkteafwijking bijziendheid (myopie).

Hoge myopie, en dus een te lange oogbol, leidt tot een verdunning van het netvlies. Hiermee loopt men meer risico op bepaalde oogziekten. Na het 40ste levensjaar kunnen deze problemen optreden.

Klachten bij kinderen

Bij kinderen met myopie is bijvoorbeeld te merken dat schoolresultaten verminderen, omdat zij het schoolbord veraf niet goed kunnen zien. Daarnaast knijpen kinderen met bijziendheid vaak de ogen samen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor bijziendheid bij kinderen. Zodra kinderen veel op een tablet of telefoon kijken of veel boeken lezen (zonder pauze moment) bestaat de kans dat het oog zo groeit dat het niet meer goed in de verte kan zien. Ook erfelijkheid speelt een grote rol. Daarnaast kunnen bepaalde oogziekten myopie veroorzaken.

Behandeling

Kinderen die bijziend zijn staan vaak onder behandeling van een orthoptist. Een orthoptist kan via speciale behandelingen proberen de groei van het oog te remmen. Er zijn verschillende behandelmethodes mogelijk: de 20-20-2-regel, atropine oogdruppels, speciale contactlenzen en brillenglazen.

20-20-2-regel

Om bijziendheid bij kinderen te remmen is het belangrijk de 20-20-2-regel te hanteren. Kijk na elke 20 minuten dichtbij minstens 20 seconde ver weg. En vergeet niet om elke dag minimaal 2 uur buiten zijn.

Atropine oogdruppels

Bepaalde oogdruppels zorgen voor een remming van de groei van het oog. Hiervoor kan atropine worden voorgeschreven. Deze druppels moeten elke avond gedruppeld worden. Een dosering atropine oogdruppels zorgen voor pupilverwijding en ontspanning van de oogspieren die het zicht scherp stellen. De duur van de behandeling hangt af van de brilsterkte en leeftijd. Het wordt geschat op minimaal 3 tot 5 jaar. Het is belangrijk je te realiseren dat de achteruitgang van myopie kan worden beperkt, maar dat aangedane ‘schade’ onomkeerbaar is. Als er dus sprake is van een oogsterkteafwijking, zal deze altijd blijven bestaan.

Contactlenzen en brillenglazen

Het is belangrijk om het zicht van kinderen met een oogsterkteafwijking te corrigeren. Dit kan bijvoorbeeld met een bril of contactlenzen. Als behandeling van myopie bestaan er speciale bi-multifocale contactlenzen en speciale brillenglazen die ervoor zorgen dat de groei van het oog afremt. Deze corrigeren het brandpunt van de invallende lichtstralen, waardoor op het hele netvlies een scherp beeld valt en de groei van het oog afremt.

Als er gekozen wordt voor contactlenzen is het belangrijk dat kinderen hier zelfstandig mee om kunnen gaan en de hygiënevoorschriften naleven. Meestal wordt dit geadviseerd van een leeftijd vanaf 8 jaar.

Is jouw kind onder behandeling bij Eyescan? Informeer tijdens een consult naar contactlenzen of brillenglazen bij kinderen.