Een geneesmiddel in het oog

Intravitreale injectie (IVI)

Via intravitreale injecties (IVI’s) wordt anti-VEGF (vascular endothelial growth factor) medicijn in het oog gebracht. Dit medicijn remt nieuwe vaatgroei en lekkages. Er zijn verschillende netvliesaandoeningen waarbij lekkende bloedvaatjes een rol spelen, bijvoorbeeld suikerziekte, vaatafsluitingen, ontstekingen of natte maculadegeneratie.

Bij het ontstaan van deze lekkende bloedvaatjes speelt het groeihormoon VEGF een belangrijke rol. Dit is een stof die de aanmaak van nieuwe (zwakke) bloedvaatjes stimuleert. Het medicijn vangt VEGF weg, waardoor het netvlies rustiger wordt.

Verschillende geneesmiddelen

Er bestaan verschillende anti-VEGF medicijnen waarmee nieuwe vaatgroei en lekkage geremd wordt. Voorbeelden van middelen die de VEGF spiegel in het oog kunnen verminderen zijn onder andere Avastin, Lucentis, Eylea en Beovu.

Er wordt altijd eerst gestart met een behandeling met Avastin. Als dat niet aanslaat, wordt gekozen voor Eylea of Lucentis. Daarna kan ook nog worden overgestapt naar Beovu.

IVI

De behandeling

Tijdens de behandeling wordt een geneesmiddel toegediend met een injectie in het oog. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

Wanneer je begint met de behandeling krijg je om de 4 weken een injectie gedurende de eerste 3 maanden. Daarna wordt gekeken hoe vaak de injectie nodig is. Dat is afhankelijk van hoe goed jouw oogaandoening op de behandeling reageert. Sommige mensen krijgen elke 3 maanden een injectie. Anderen hebben vaker een injectie nodig.

Stop nooit uit eigen beweging met de behandeling. Wanneer je stopt kan het zicht achteruit gaan. Het is belangrijk dat je de instructies van de oogarts zo goed mogelijk volgt.

Na de behandeling

Na de injectie kan je korte tijd last hebben van het zicht, zoals wazig zien. Bestuur daarom na een injectie zelf geen voertuig.

Mogelijke bijwerkingen

  • Onschuldige bloeduitstorting in het oogwit. Dit verdwijnt vanzelf
  • Het oog kan wat geïrriteerd aanvoelen. Dit kan een aantal dagen aanhouden. Hiervoor kun je kunsttranen, vettige oogdruppels of ooggel gebruiken
  • Vlekjes of balletjes zien of tijdelijk slecht zicht hebben. Dit verdwijnt spontaan binnen enkele dagen

Neem direct contact op

Neem contact op met de locatie waar de behandeling heeft plaatsgevonden bij onderstaande klachten. Buiten reguliere openingstijden kan je in geval van spoed worden doorverbonden met de oogarts.

  • Pijn of ongemak in het oog
  • Ongewone roodheid van het oog
  • Lichtflitsen in het oog
  • Een plotselinge afname of vermindering van het zicht
  • Wanneer je wazig of minder goed gaat zien
  • Wanneer je kleine deeltjes in het zicht ziet zweven, anders dan direct na de IVI
  • Wanneer je geen licht meer in het oog kunt verdragen