Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Lees hier alles over het Coronavirus
Staar (cataract)
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Is u een staaroperatie geadviseerd?

Lees alles over staar en de behandelmethodes

Wanneer er staar (ook wel cataract genoemd) bij u is geconstateerd, dan is uw ooglens aan het vertroebelen. Langzaam wordt uw ooglens minder helder en krijgt een witgele kleur. Doordat uw ooglens troebel wordt, neemt langzaam ook uw zichtvermogen af. U ziet voorwerpen minder scherp, ervaart contrastverlies en kleuren lijken minder helder. Staar is een verouderingsproces van uw ooglens en gaat meestal heel geleidelijk. De eerste jaren heeft u vaak niet eens door dat u staar heeft. Meestal wordt staar door de optometrist of oogarts opgemerkt wanneer u bij hem of haar komt als u het gevoel heeft dat uw zicht achteruit is gegaan.

Oorzaak

Staar (of cataract) is een verouderingsproces van de ooglens in het kapselzakje direct achter de pupil. Vanaf een jaar of vijftig kan uw ooglens vertroebelen waardoor uw zicht verslechtert. Sommige mensen zeggen dat het lijkt alsof ze door een geelwit gordijn heen kijken. Ook wordt uw ooglens dikker naarmate u ouder wordt. Hierdoor verandert uw lens van sterkte en kan ook uw brilsterkte veranderen. Staar komt niet altijd door veroudering van de ooglens. Het kan ook aangeboren zijn of het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ongeval of ontsteking van het oog.

Klachten

Klachten van staar komen vaak geleidelijk aan het licht. Meestal gaan de ogen langzaam achteruit en is de eerste klacht die opgemerkt wordt ‘minder scherp zien’. Hieronder een overzicht van de symptomen die zich bij staar (cataract) kunnen voordoen:

 • Minder scherp zien, een waziger beeld.
 • Kleurverandering: de omgeving lijkt minder kleurrijk en grauwer.
 • Dubbelbeeld of schaduwbeeld met één oog.
 • Last van verblinding/schitteringen (glare/halo's).
 • Wisselende of steeds veranderende brilsterkte.
 • Slechter zien in het donker.

<< Terug naar onderwerpen

Risicofactoren

Staar is een veelvoorkomende oogziekte die op latere leeftijd ontstaat. De voornaamste reden van staar is veroudering van de ooglens. Maar er zijn ook andere redenen van staar. We noemen de meest voorkomende factoren:

 • Veroudering van de ooglens (ouderdomsstaar)
 • Erfelijkheidsfactoren
 • Bepaalde stofwisselingsziekten (bijv. suikerziekte)
 • Bepaalde oogaandoeningen
 • Oogverwondingen

Bij sommige mensen ligt de kans om staar te krijgen hoger dan bij anderen. Het begint al met of je een man of vrouw bent. Bij vrouwen komt staar namelijk vaker voor dan bij mannen. Ook bij mensen die roken of alcohol drinken is de kans op staar groter. En wanneer iemand veel in zonlicht komt is er een grotere kans op staar door UV-straling. Het is dus belangrijk een goede UV-werende zonnebril te dragen. Ongezonde voeding of bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden zijn ook boosdoeners en mensen met diabetes hebben ook een verhoogde kans op staar.

<< Terug naar onderwerpen

Onderzoek

Is bij u staar geconstateerd? Of bestaat er een vermoeden van staar? Dan is het belangrijk uw ogen te laten onderzoeken door een oogarts. Hij of zij zal door middel van een oogonderzoek kunnen constateren of u inderdaad staar heeft. Is er sprake van staar en is deze te hinderlijk in uw dagelijkse leven? Dan kunt u kiezen voor een staaroperatie om uw gezichtsvermogen te herstellen. Het is dan belangrijk dat u eerst voor uzelf nagaat of u alleen van de staar af wilt komen, of dat u direct ook van uw bril af wilt komen. Deze keuze dient u vooraf te maken, want na de operatie is dit niet (zonder risico) te veranderen.

Alleen van uw staar afkomen

Wanneer u alleen van de vertroebeling in uw ooglens af wilt komen en het niet hinderlijk vindt om een bril te dragen, kunt u kiezen voor een gewone staaroperatie. Uw vertroebelde ooglens wordt dan vervangen door een heldere kunstlens (ook wel implantlens). Met deze lens kunt u weer helder zien. Vaak bestelt de oogarts uw lens met een sterkte die ervoor zorgt dat u veraf redelijk kunt zien zonder bril. Het is alleen niet het primaire doel van de oogarts om u brilvrij te maken. Voor dichtbij en de tussenafstand zult u dus hoogst waarschijnlijk een (nieuwe) bril nodig hebben. Ook voor de verte kan het nog steeds nodig zijn een bril te dragen. In een Eyescan Oogzorgkliniek vinden alle onderdelen van het vooronderzoek op één dag plaats. Neemt u tijdens de vooronderzoeken een overzicht van de medicijnen mee die u op dat moment gebruikt. Een gewone staaroperatie met een ‘enkelvoudige’ implantlens wordt meestal geheel vergoedt door uw zorgverzekeraar. 

Van zowel uw staar als uw bril afkomen

Wanneer u zowel van uw staar als van uw (lees)bril af wilt komen, dan kunt u ervoor kiezen om naar de Eyescan kliniek voor Brilvervangende Chirurgie in Utrecht te gaan. In deze kliniek worden multifocale implantlenzen (ookwel vervanglenzen) geplaatst met als primaire doel om u van uw bril af te helpen. Na de behandeling kunt u zowel veraf, op de tussenafstand als dichtbij scherp zien zonder bril. Ook bent u gelijk van uw staar af. Een groot verschil tussen de Eyescan kliniek voor Brilvervangende Chirurgie en onze Eyescan Oogzorgklinieken is dat de operatie in Utrecht voor een groot deel met een laser (de Catalys) in plaats van handmatig wordt uitgevoerd. De Catalys kan uiterst nauwkeurig incisies maken in het lenszakje, zodat de nieuwe lens precies in het midden gepositioneerd kan worden. Vooral bij het plaatsen van implantlenzen met een cilindercorrectie is nauwkeurige positionering belangrijk. Ook zit een reststerktebehandeling met een laser de eerste twee jaar bij de prijs inbegrepen. Mocht u met de implantlens dus niet op het gewenste zicht uitkomen, dan kan de laser dat bijwerken. Er wordt in deze kliniek dus echt gericht op brilonafhankelijkheid. In de kliniek voor Brilvervangende Chirurgie betaalt u zelf de kosten voor de behandeling. Indien er bij u sprake is van staar, wordt er wel € 1.000,- per oog vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt dan alleen de additionele kosten bij. Overigens vergoeden veel zorgverzekeraars ook nog een deel van de kosten van de behandeling, dus het loont de moeite hiervoor bij uw zorgverzekeraar te informeren. Bekijk wat uw zorgverzekeraar vergoedt.

<< Terug naar onderwerpen

Behandeling

Hoe gaat een staaroperatie in zijn werk? En wat kunt u op de behandeldag verwachten? Veel mensen vinden het best spannend om hun ogen te laten opereren. Gelukkig is een staaroperatie een veel gedane ingreep en kent een staaroperatie minimale risico’s. 

De voorbereiding

Wanneer u op de behandeldag aankomt in de kliniek worden uw ogen eerst meerdere malen verdoofd met oogdruppels. Het duurt een tijdje voordat uw ogen verdoofd zijn, dus u kunt eerst op uw gemak koffie drinken in de wachtruimte. Pas als uw ogen volledig verdoofd zijn wordt u opgehaald en verder voorbereid voor de behandeling. U krijgt steriele kleding aan, een operatiemuts en plastic zakjes om uw schoenen. Ook wordt het gebied rondom uw ogen steriel gemaakt en wordt er een infuus aangelegd door de anesthesiemedewerker. Vervolgens wordt u begeleid naar de operatiekamer en wordt u op de operatiestoel geholpen.

De behandeling

Samen met het operatieteam zal de oogarts of refractiechirurg de behandeling uitvoeren. Dit zal ofwel handmatig, of deels lasergestuurd gedaan worden, afhankelijk van of u heeft gekozen voor de optie om ook brilonafhankelijk te worden. Tijdens de operatie zorgt de oogarts er eerst middels incisies in het oog voor dat hij bij de ooglens in het lenszakje terecht komt. Vervolgens haalt hij de vertroebelde ooglens uit het oog en plaatst hij de nieuwe, heldere lens in het lenszakje. De lens wordt heel nauwkeurig gepositioneerd om optimaal zichtresultaat te behalen. Dit is met name belangrijk bij multifocale implantlenzen en lenzen met een cilindercorrectie erin verwerkt. Dus wanneer u heeft gekozen om brilonafhankelijk te worden. Wanneer de lens goed gepositioneerd is en de oogarts tevreden is, is de operatie van uw eerste oog alweer voorbij.

Na de behandeling

Het sneetje dat nodig is voor de operatie is zó klein, dat deze vrijwel nooit gehecht hoeft te worden. U krijgt een kapje ter bescherming op uw oog die u de dag na de behandeling zelf mag verwijderen. Het tweede oog wordt meestal na ongeveer twee weken behandeld. Na de behandeling is het belangrijk om het meegekregen druppelprotocol op te volgen. Door het gebruik van de oogdruppels heelt uw oog namelijk sneller en is de kans op infecties een stuk kleiner. Een dag na de behandeling ziet u vaak al direct resultaat. In de weken en maanden na de behandeling heelt uw oog en wordt het zichtresultaat steeds beter.

<< Terug naar onderwerpen

Meer informatie

Van uw staar & uw bril af?

Wilt u meer informatie over een staaroperatie waarbij u tevens van uw bril afgeholpen wordt? Neem dan contact op met Eyescan Brilvervangende Chirurgie in Utrecht of vraag de gratis informatiebrochure aan.

Alleen van uw staar af?

Kiest u liever voor een gewone staaroperatie die vergoed wordt door uw zorgverzekeraar en vindt u het niet erg om een bril te blijven dragen? Neem dan contact op met één van onze Oogzorgklinieken.

Wij zijn altijd bereikbaar. Uw vraag persoonlijk beantwoord?