Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Lees hier alles over het Coronavirus
Vlekken en flitsen
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Vlekken en flitsen

Voor veel mensen zijn troebelingen of bewegende vlekjes in het gezichtsveld een bekend verschijnsel. Maar wat betekent dit en is het schadelijk?

Het glasvocht of glasachtig lichaam is een gelei die het grootste gedeelte van het oog achter de ooglens opvult. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Eventuele troebelingen in het glasvocht geven een schaduw op het netvlies. Dit kan worden waargenomen als vlekjes, puntjes, cirkels of spinnenwebben. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker.

Oorzaak

  • Bij veroudering kunnen verdichtingen in het glasvocht ontstaan. Hoewel dit hinderlijk kan zijn, is het een onschuldige aandoening. Het komt vaker voor bij bijziende mensen
  • Een ontsteking in het oog (uveïtis)
  • Bij suikerziekte, doordat plotseling bloed in het glasvocht komt
  • Het loslaten van het glasvocht. Het glasvocht zit op een aantal plaatsen aan het netvlies vast.
  • Bij het ouder worden krimpt het glasvocht iets en laat het los van het netvlies
  • Bij een netvliesscheur of netvliesloslating zijn troebelingen en lichtflitsen vaak de eerste verschijnselen

Klachten

Een netvliesloslating kan verschillende klachten geven:

  • Plotselinge lichtflitsen en donkere zwevende deeltjes zien
  • Gedeeltelijke uitval van het gezichtsvermogen, soms waargenomen als een gordijn
  • Acuut totaal verlies van het gezichtsvermogen

<< Terug naar onderwerpen

Risicofactoren

Wanneer het glasvocht krimpt en loslaat van het netvlies kan er in een klein aantal gevallen een gaatje in het netvlies ontstaan. De bloeding die hierbij ontstaat, zorgt voor kleine vlekjes in het gezichtsveld. Een netvliesgaatje kan soms een netvliesloslating aankondigen.

<< Terug naar onderwerpen

Onderzoek

Van buitenaf is een netvliesloslating niet vast te stellen. Raadpleeg daarom bij de eerder genoemde verschijnselen altijd uw huisarts of Eyescan-optometrist. Deze kan met behulp van pupilverwijdende druppels eenvoudig uw netvlies bekijken.

<< Terug naar onderwerpen

Behandeling

Zit er alleen een gaatje in het netvlies, dan kan loslating voorkomen worden door met een laserstraal littekentjes rondom het gaatje te maken. Hierdoor wordt voorkomen dat het gaatje groter wordt en hecht het netvlies vast aan de oogwand. Dit is een vrijwel pijnloze poliklinische behandeling van ongeveer tien minuten. Is het netvlies wel losgelaten en zit er vocht onder het netvlies, dan moet vaak een inwendige oogoperatie (vitrectomie) plaatsvinden: het glasvocht wordt verwijderd om de trekkracht van het glasvocht op te heffen, waarna het netvlies wordt teruggeplaatst en de glasvochtruimte opgevuld met gas of olie. Zo blijft het netvlies op zijn plek en vergroeit het met de onderlaag.

<< Terug naar onderwerpen

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze oogzorgklinieken

Wij zijn altijd bereikbaar. Uw vraag persoonlijk beantwoord?