Vlekken en flitsen
Voor veel mensen zijn troebelingen of bewegende vlekjes in het gezichtsveld een bekend verschijnsel. Maar wat betekent dit en is het schadelijk?
Het glasvocht of glasachtig lichaam is een gelei die het grootste gedeelte van het oog achter de ooglens opvult. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Eventuele troebelingen in het glasvocht geven een schaduw op het netvlies. Dit kan worden waargenomen als vlekjes, puntjes, cirkels of spinnenwebben. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker.
Een netvliesloslating kan verschillende klachten geven:
Wanneer het glasvocht krimpt en loslaat van het netvlies kan er in een klein aantal gevallen een gaatje in het netvlies ontstaan. De bloeding die hierbij ontstaat, zorgt voor kleine vlekjes in het gezichtsveld. Een netvliesgaatje kan soms een netvliesloslating aankondigen.
Van buitenaf is een netvliesloslating niet vast te stellen. Raadpleeg daarom bij de eerder genoemde verschijnselen altijd uw huisarts of Eyescan-optometrist. Deze kan met behulp van pupilverwijdende druppels eenvoudig uw netvlies bekijken.
Zit er alleen een gaatje in het netvlies, dan kan loslating voorkomen worden door met een laserstraal littekentjes rondom het gaatje te maken. Hierdoor wordt voorkomen dat het gaatje groter wordt en hecht het netvlies vast aan de oogwand. Dit is een vrijwel pijnloze poliklinische behandeling van ongeveer tien minuten. Is het netvlies wel losgelaten en zit er vocht onder het netvlies, dan moet vaak een inwendige oogoperatie (vitrectomie) plaatsvinden: het glasvocht wordt verwijderd om de trekkracht van het glasvocht op te heffen, waarna het netvlies wordt teruggeplaatst en de glasvochtruimte opgevuld met gas of olie. Zo blijft het netvlies op zijn plek en vergroeit het met de onderlaag.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze oogzorgklinieken.