Vlekjes die in het zicht bewegen

Floaters (mouches volantes)

Floaters die in het gezichtsveld bewegen worden door veel mensen waargenomen. Het glasvocht (ook wel glasachtig lichaam genoemd) is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult en bevindt zich achter de ooglens. Helder glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Wanneer troebelingen ontstaan in het glasvocht geven die een schaduw op het netvlies. Dit kan in allerlei vormen worden waargenomen zoals bijvoorbeeld puntjes, cirkels, slierten of spinnenwebben. Niet altijd vallen deze troebelingen op. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker.

Oorzaak

Glasvochttroebelingen kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Bijziende mensen hebben meer aanleg om troebelingen in het glasvocht te krijgen, zeker als zij ouder worden.

Een andere oorzaak van glasvochttroebelingen kan een glasvochtloslating zijn. Dit ontstaat door het krimpen van het glasvocht, wat een normaal verouderingsproces is. Dit gebeurt vaak plotseling. Hoewel deze glasvochttroebelingen hinderlijk kunnen zijn is het een onschuldige aandoening. Wanneer dit echter gepaard gaat met lichtflitsen, dan kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn. Oogheelkundig onderzoek is dan op korte termijn noodzakelijk!

Ook bij een ontsteking in het oog (uveïtis) kunnen bewegende vlekjes worden gezien en bij suikerziekte kan bloed in het glasvocht komen wat als vlekjes wordt waargenomen. Dit kan plotseling gebeuren.

Risicofactoren

Wanneer het glasvocht krimpt en daarbij loslaat van het netvlies, wordt er aan het netvlies getrokken en kan er soms een gaatje in het netvlies ontstaan. Hierbij kan een bloeding ontstaan. Dit uit zich als kleine vlekjes in het gezichtsveld. Een gaatje kan soms het begin zijn van een netvliesloslating.

Onderzoek

Wanneer geleidelijk ontstane troebelingen storen is een oogheelkundig onderzoek door de oogarts zinvol. Deze kan zien of het gaat om onschuldige klachten of niet. Bij plotseling ontstane troebelingen en lichtflitsen is het noodzakelijk direct contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan vaststellen of spoedverwijzing naar de oogarts nodig is.

Behandeling

Het is belangrijk vast te stellen wat de oorzaak is. Bij een ontsteking zal behandeling noodzakelijk zijn. Bij suikerziekte is eventueel laserbehandeling nodig. Bij een glasvochtloslating is geen behandeling nodig. Wanneer een gaatje in het netvlies is ontstaan zal een laserbehandeling nodig zijn om een netvliesloslating te voorkomen. Vaak verdwijnen de troebelingen na langere tijd spontaan of heb je er weinig last van.