Cilinderafwijking (astigmatisme)

Slecht zicht door een cilinderafwijking (astigmatisme)

Bij een cilindrische afwijking is het hoornvlies niet rond als een voetbal, maar ovaal als een rugbybal. Die ongelijke kromming van het hoornvlies zorgt ervoor dat binnenkomende lichtstralen onregelmatig worden gebroken. De lens kan niet alle lichtstralen tegelijk bundelen op het netvlies. Het gevolg daarvan is wazig zicht. Een cilinderafwijking gaat veelal gepaard met bijziendheid of verziendheid.

Een cilinderafwijking of astigmatisme komt veel voor. Het is eenvoudig te corrigeren. Toch kan het vervelende symptomen met zich meebrengen. Meestal is een cilinderafwijking aanwezig vanaf de geboorte. Maar het kan ook een gevolg zijn van een oogaandoening.

Klachten bij een cilinderafwijking

De belangrijkste symptomen van een cilinder zijn:

  • Wazig worden van kleine letters
  • Onvermogen om verre en nabije voorwerpen scherp te zien
  • Slecht zicht in het donker

Risicofactoren

Een cilinder is meestal aanwezig vanaf de geboorte. De afwijking kan langzaam erger worden naarmate men ouder wordt. Soms is deze afwijking het gevolg van een oogaandoening zoals keratoconus. Het kan ook het gevolg zijn van oogletsel waarbij littekens op het hoornvlies zijn ontstaan (cornea-erosie).

Behandeling

Een opticien of optometrist kan de ogen onderzoeken om te zien of er een cilindrische afwijking is. Als dat zo is, kan een bril worden voorgeschreven. Ook kunnen contactlenzen een oplossing bieden.

Wanneer de cilinderafwijking komt door een oogaandoening, dan moet deze aandoening behandeld worden. Meer informatie over die behandelingen is te vinden bij de verschillende onderwerpen over oogaandoeningen, zoals keratoconus of cornea-erosie.

Liever een permanente oplossing? Met refractiechirurgie kan ook een cilindrische afwijking worden gecorrigeerd. Een laser of implantaatlens kan de onregelmatige vorm van het hoornvlies herstellen, zodat deze weer rond is. Lees hier meer over ooglaseren en lensimplantatie.