Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Lees hier alles over het Coronavirus
Glaucoom
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Glaucoom

Glaucoom is een veel voorkomende ziekte van het oog die in de meeste gevallen gepaard gaat met een te hoge druk binnen in het oog. In het beginstadium veroorzaakt glaucoom geen klachten. Vroege herkenning is belangrijk omdat glaucoom kan leiden tot onherstelbare schade aan de oogzenuw en uiteindelijk blindheid.

Oogdruk

De bolle vorm van het oog wordt mede in stand gehouden doordat binnen in het oog vocht wordt geproduceerd, dat kamerwater wordt genoemd. Dit oogvocht heeft niets te maken met het uitwendige traanvocht. De hoogte van de oogdruk is afhankelijk van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van het kamerwater. Te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer de afvoer van kamerwater wordt belemmerd.

Oorzaak

De oorzaak van glaucoom is in de meeste gevallen onbekend. Wel weten we dat een verhoogde oogdruk een zeer belangrijke risicofactor is. Door verhoogde oogdruk kan beschadiging van de oogzenuw optreden met als gevolg uitval van een deel van het gezichtsveld, zonder dat dit wordt opgemerkt. Ook is bekend dat afwijkingen van de bloedvaten bij of in het oog een rol kunnen spelen.

Klachten

In het beginstadium veroorzaakt glaucoom geen klachten omdat de beginnende beperking van het gezichtsveld niet opvalt. Naarmate de ziekte voortschrijdt, worden de gezichtsvelddefecten groter en ontstaan er in het gezichtsveld gebieden waarmee men slechter gaat zien. Bij toenemende uitval van het gezichtsveld zal men steeds vaker tegen voorwerpen aan gaan lopen of voorwerpen niet aan zien komen. Ook gaat men steeds slechter zien in het schemerlicht of in het donker.

<< Terug naar onderwerpen

Risicofactoren

In principe kan iedereen glaucoom krijgen. De belangrijkste factoren die de kans op glaucoom vergroten zijn:

  • Een verhoogde oogdruk
  • De aanwezigheid van glaucoom in de familie
  • De leeftijd; met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op glaucoom toe
  • Hoge bijziendheid (een sterke min-bril)
  • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of oogdruppels zoals corticosteroïden
  • Een doorgemaakt oogongeval
  • Het behoren tot het negroïde ras
  • Hart en vaatziekten

<< Terug naar onderwerpen

Onderzoek

Deskundige controle van de ogen kan glaucoom al in een vroeg stadium aan het licht brengen. Uitsluitend oogdrukcontrole is hiervoor niet toereikend. Het laten controleren op glaucoom is met name van belang na het veertigste levensjaar, vooral wanneer in de familie glaucoom voorkomt. Het onderzoek naar glaucoom omvat onder andere een meting van de oogdruk, het bekijken van het inwendige oog, bepaling van het gezichtsveld en een scan van de oogzenuw.

<< Terug naar onderwerpen

Behandeling

Wanneer de diagnose glaucoom is gesteld, probeert de oogarts eerst de oogdruk te verlagen. Meestal met oogdruppels, maar soms ook met tabletten. Ook kan besloten worden een laserbehandeling uit te voeren. Met een laserstraal wordt de afvoer van het inwendige oogvocht verbeterd, waardoor de oogdruk vermindert. Deze ingreep gebeurt poliklinisch. Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid de afvoer van het inwendige oogvocht, door middel van een operatie, zo te verbeteren dat de oogdruk voldoende daalt om beschadiging van de oogzenuw te voorkomen of te stabiliseren. Reeds bestaande schade aan de oogzenuw en aan het gezichtsvermogen kan echter niet meer ongedaan worden gemaakt.

<< Terug naar onderwerpen

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze oogzorgklinieken.

Wij zijn altijd bereikbaar. Uw vraag persoonlijk beantwoord?