Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Lees hier alles over het Coronavirus
Ooglaseren
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Ogen laseren: wat kunt u ervan verwachten?

Uw ogen laten laseren, dat zou wel eens de beste keuze kunnen zijn die u in een lange tijd gemaakt hebt. Ooglaseren verhelpt oogafwijkingen op een heel accurate manier, waardoor u geen bril of lenzen meer hoeft te dragen.

Maar we hebben het wel over uw ogen. Waarschijnlijk heeft u dan ook nog een hoop vragen en zorgen over de procedure voordat u overgaat tot een beslissing. Dat is begrijpelijk. Daarom behandelen we in dit artikel de verschillende behandelmogelijkheden, kaarten we de veiligheid aan en ontdekt u wat het laseren van uw ogen kost en of u aanspraak kunt maken op een vergoeding.

Leeftijd voor ogen laseren

Ogen laseren is niet voor iedereen geschikt. Dat is afhankelijk van uw ogen, maar ook van uw leeftijd. De advies leeftijd voor een ooglaserbehandeling is tussen de 20 en 55 jaar. Uiteraard bekijken we ook uw persoonlijke situatie. Tijdens een vooronderzoek komen we erachter of uw ogen geschikt zijn voor een behandeling.

Behandeling voor ogen laseren

Zijn uw ogen geschikt voor een behandeling? Dat is een belangrijke vraag, want ieder oog is uniek. De grootte, diepte en kromming van de ogen verschilt. Daarnaast is het belangrijk wat uw persoonlijke wensen zijn met betrekking tot de behandeling. Daarom begint iedere behandeling van Eyescan eerst met een vooronderzoek.

Vooronderzoek

Er zijn twee verschillende soorten vooronderzoeken, de quickscan en de fullscan. We zetten de verschillen even op een rij.

euro * Via Optiekzaak - Direct via Eyescan Inbegrepen (€ 100,-)**

clock 60 MIN

Vooronderzoek

Het complete onderzoek

Voor het vooronderzoek combineren we bij Eyescan vakkennis met mensenkennis. We luisteren eerst goed naar uw verhaal. Zo komen we er aan de hand van uw werkzaamheden, uw vrijetijdsbesteding en dagelijkse activiteiten achter wat de eisen zijn die u aan uw ogen stelt. Vervolgens voeren we uitgebreide oogmetingen uit om uw ogen in kaart te brengen. Na de metingen geeft de optometrist een definitief advies en weet u welke behandeling het beste bij u en uw ogen past.

Onderdelen:

 • Gesprek over uw verwachtingen
 • Bespreken gezondheidsindicaties
 • Informatie over refractiechirurgie
 • Oogmeting (refractie)
 • Onderzoek van het hoornvlies
 • Meting van de hoornvliesdikte
 • Onderzoek van de oogsamenwerking
 • Meting van de pupildiameter
 • Testen van de traanfilm
 • Meting van de oogdruk
 • Netvlies onderzoek
 • Advies over de geschikte methode
 • Inschatting van het resultaat
 • Bespreken van de risico's
 • Informatie over de behandeling
 • Informatie over de voor- en nazorg

Waar moet u rekening mee houden?

 • Laat op de dag van het voornderzoek uw contactlenzen uit
 • Indien u een bril draagt, neem deze dan mee

Indien u over wilt gaan tot een behandeling dient er naast de fullscan ook nog een beoordeling door de oogarts plaats te vinden. Deze kosten zijn inbegrepen.
* Informeer bij de optiekzaak van u keuze naar de kosten voor het voor- en natraject
** Indien er geen behandeling volgt binnen 6 maanden worden de kosten tussen haakjes in rekening gebracht.

Vooronderzoek inplannen

Onze ooglaser behandelmethodes

Na het vooronderzoek bespreken we de resultaten met u en bepalen we welke van de onderstaande methoden het best bij uw ogen past

 

 • LASEK®-SmartPulse.jpg

  LASEK SmartPulse

  Bij de Lasek behandeling wordt de bovenste laag van het hoornvlies losgeweekt met alcohol. Deze behandeling wordt met name uitgevoerd wanneer er sprake is van een dun hoornvlies, een lage oogsterkte of een verhoogd risico op oogletsel.

  Lees meer over LASEK SmartPulse »
 • TransPRK®-SmartSurface.jpg

  TransPRK SmartSurface

  De TransPRK is een zogenaamde ‘no touch’  methode. Uw ogen worden tijdens de behandeling namelijk niet aangeraakt. De laser verwijdert een klein laagje aan het oppervlak van het oog. Dit laagje groeit vanzelf weer aan. De genezing is snel en de behandeling zeer accuraat.

  Lees meer over TransPRK SmartSurface »
 • LASIK-IntraLase®-SmartPulse.jpg

  LASIK IntraLase SmartPulse

  Dit is de meest ingezette methode om in de derde laag van het hoornvlies te komen. De laser maakt een flapje in het oog, waarna deze opzij wordt gelegd en de gewenste sterktecorrectie wordt aangebracht. Het flapje wordt weer teruggeplaatst en geneest vanzelf.

  Lees meer over LASIK IntraLase SmartPulse »

Kiezen van een behandeling

Welke keuze voor u geschikt is, hangt in eerste instantie af van het vooronderzoek. Aan de hand van dit onderzoek leggen we u voor welke mogelijkheden u heeft. Met name de dikte van het hoornvlies is bepalend in de keuze van een behandeling. Wij zullen u hier gedegen in adviseren.

Ooglaseren stap-voor-stap

Een ooglaserbehandeling is een grote stap. Daarom is het belangrijk dat u er een goed gevoel bij heeft en zeker bent over uw keuze. Wat kunt u verwachten van een behandeling en welke stappen worden ondernomen? We leggen het u hieronder uit, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Vooronderzoek

Tijdens het vooronderzoek nemen we de dag met u door en vertellen we waar u rekening mee moet houden. Bent u erg gespannen voor de behandeling? Dan kunnen we u vooraf een rustgevend middel voorschrijven.

Metingen

We bevinden ons in de week voor de behandeling. U komt bij ons langs voor de laatste metingen. Onze optometrist en oogarts bekijken uw ogen nog eens goed. Zo wordt er gekeken of uw ogen nog steeds hetzelfde zijn sinds het opstellen van het behandelplan.

De behandeldag

De dag van de behandeling is aangebroken. U heeft ruim van tevoren een bevestiging van uw afspraak met het tijdstip ontvangen. Bij aankomst wordt u ontvangen door onze gastvrouw, die u de gehele dag zal begeleiden.  In de wachtruimte kunt een kopje koffie of thee nemen. Ook krijgt u diclofenac en paracetamol.

In de operatiekamer

U neemt plaats in de OK-stoel en maakt kennis met het team dat uw behandeling gaat uitvoeren. De laser wordt voor de behandeling gekalibreerd voor een maximale accuraatheid. Uw persoonlijke behandelplan wordt ingelezen in de laser en wij controleren nog een laatste keer met u of alle gegevens juist zijn. De irisscanner doet ook nog een digitale controle. Als u er klaar voor bent, dan begint de refractiechirurg met de behandeling.

De behandeling: ogen laseren

Tijdens de behandeling houdt het OK-team u volledig op de hoogte van alle handelingen die door de refractiechirurg worden verricht. Het laseren duurt slechts 5 tot 30 seconden per oog. Voor knipperen hoeft u niet bang te zijn, uw ogen worden voor de veiligheid opengehouden door een klein instrument.

Na de behandeling: controle en bijkomen

Uw beide ogen zijn nu behandeld. De oogarts voert een eerste controle uit. De OK-verpleegkundige begeleidt u naar de uitrustkamer, zodat u even rustig kunt bijkomen van de behandeling. U krijgt koffie of thee aangeboden terwijl de verdoving langzaam uitwerkt. Als alles goed aanvoelt, kunt u weer naar huis om te genieten van scherper zicht dan ooit.

Nazorg

U dient uw ogen vochtig te houden. Daarvoor krijgt u oogdruppels en een druppelschema mee. Ook krijgt u een voorschrift voor medicatie, die u bij uw eigen apotheek kunt ophalen. Na de eerste dag komt u nog eens terug in de kliniek. We controleren hoe het herstel verloopt en maken een serie vervolgafspraken. U komt na een week, een maand, drie maanden en een jaar nog eens terug. Na een jaar zijn uw ogen volledig hersteld. Het behandeltraject is dan klaar. Nu hoeft u alleen nog maar te genieten.

De veiligheid van ogen laseren

Veiligheid staat voorop bij Eyescan. Daarom gebruiken we de beste apparatuur, behandelen we in veilige operatieomstandigheden en zetten we zeer ervaren refractiechirurgen in. Daarnaast doen we een zeer gedegen vooronderzoek. Indien uit het vooronderzoek blijkt dat u een verhoogde kans hebt op complicaties, dan geven wij een negatief advies. Dat betekent dat we in 25% van de gevallen mensen moeten teleurstellen. Maar de teleurstelling is groter als achteraf blijkt dat een behandeling niet de juiste keuze is geweest. Daarom nemen wij ons vooronderzoek zeer serieus en nemen we geen risico’s.

Bijwerkingen komen zeer zelden voor. Als deze zich voordoen, dan verminderen of verdwijnen deze meestal na verloop van tijd. U kunt schitteringen of kringen om lampen gaan zien. Ook lichtgevoeligheid of schaduwbeelden kunnen voorkomen na de behandeling.

Complicaties zijn zeer zeldzaam (minder dan 0,1%) en kunnen goed behandeld worden. Blindheid als gevolg van ogen laseren is vrijwel uitgesloten. Hoornvliesbeschadiging, netvliesloslating en een aderlijke blokkade zijn mogelijke ernstige complicaties. Deze komen in de praktijk vrijwel nooit voor.

De kosten van ogen laseren

Er zijn veel prijsverschillen in de markt van ooglaseren. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt waarom. Eyescan investeert continu in de beste apparatuur om de beste resultaten te bereiken en uw veiligheid te garanderen. Daarnaast kiezen wij voor gerenommeerde refractiechirurgen, niet voor minder gespecialiseerde of onervaren artsen.

Daar komt bij dat het duurder is om periodiek onderhoud aan modern apparatuur te plegen, dan te werken met verouderde apparatuur.

Vergoeding ogen laseren

Er zijn meerdere zorgverzekeraars die een deel van de ooglaserbehandeling voor u vergoeden vanuit aanvullende zorgverzekeringen.

Het is hierbij belangrijk dat de arts die u behandelt een BIG-registratie heeft en dat deze lid is van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap. Bij Eyescan heeft u die zekerheid.

 

Wij zijn altijd bereikbaar. Uw vraag persoonlijk beantwoord?