Bel ons op 088 1111 900
088 1111 900
Afspraak maken
Blepharitis
8707203.Banner1920x230_OOG.jpg

Blepharitis

Blepharitis, of ooglidrandontsteking, is een vaak langdurige (chronische) ontsteking van de ooglidrand, waarbij de haarzakjes en de talgkliertjes op de ooglidrand ontstoken zijn.

De ontsteking kan met name aanwezig zijn aan de voorzijde (anterior) of aan de achterzijde (posterior) van de ooglidrand:

Anterieure blepharitis (voorzijde ooglidrand)

Dit betreft voornamelijk een aandoening rondom de basis van de ooglidharen aan de voorzijde van de ooglidrand. Overmatig geproduceerd vet van de talgklieren in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur, waardoor de ooglidranden geïrriteerd raken.

Posterieure blepharitis (achterzijde ooglidrand)

Aan de achter- of binnenzijde van de ooglidrand bevinden zich de afvoergangen van de talgkliertjes (de Meibom kliertjes). De Meibom kliertjes scheiden talg af wat nodig is voor een optimale traanfilm. Onvoldoende functie van de klier leidt tot een slechte traanfilm met bijbehorende klachten: - De ooglidranden zijn vaak rood, onregelmatig en bevatten kleine bloedvaatjes. - De openingen van de talgkliertjes zijn iets verheven en kunnen kleine vetdruppeltjes of een wit plugje (van keratineproteïne) bevatten. - Soms kan men witte sliertjes uit de afvoergangen drukken of is een schuimige traanfilm aanwezig. - De traanfilm kan instabiel zijn waardoor de tranen sneller verdampen (wat kan leiden tot een droog oog).

De klachten kunnen bestaan uit:

 • jeuk
 • irritatie
 • zandkorrelgevoel
 • branderigheid
 • tranende of droge ogen
 • vermoeide ogen
 • milde lichtschuwheid
 • leesklachten
 • wisselend zicht

Blepharitis klachten zijn meestal het ergst in de ochtend. Wel kan men in de loop van de dag meer klachten krijgen van droge ogen (vaak geassocieerd met blepharitis). Meestal zijn beide oogleden aangedaan.

Blepharitis is een chronische ontsteking van de haarzakjes van de wimpers. Het wordt meestal veroorzaakt door een klein parasietje, demodex folliculorum genaamd, dat huist op de oogleden en het voorhoofd. Het veroorzaakt een schilfering van de huid en een vettige afscheiding.

Blepharitis gaat vaak gepaard met een vorm van eczeem (eczema seborrhoicum). Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor.

Vaak wordt de blepharitis vergezeld door een bacteriële infectie van gewone huidbacteriën.

De diagnose blepharitis wordt gesteld door middel van spleetlamponderzoek. De ooglidranden kunnen in geval van blepharitis rood en licht gezwollen zijn. Soms zijn er ter hoogte van de wimperimplant ook schilfers of korstjes aanwezig.

De behandeling van blepharitis is erop gericht het aantal bacteriën op de ooglidrand en in de kliertjes te verminderen. Dit lukt alleen door eenmaal of tweemaal daags de ooglidranden te reinigen. De behandeling bestaat uit:

Het reinigen van de ooglidranden

Warme oogkompressen (enkele minuten) verzachten de korstjes, waardoor het verwijderen hiervan makkelijker gaat.
Ooglidhygiëne (schoonpoetsen) is belangrijk om de ontsteking te verwijderen. Dit kun je het beste als volgt doen:

 • Doop een wattenstokje of een gaasje in een verdunde oplossing van baby shampoo.
 • Maak hiermee zachte bewegingen langs beide ooglidranden bij de implant van de wimperhaartjes om te 'weken'.
 • Masseer hierbij tevens de ooglidranden.
 • Als iemand anders poetst, kijk dan bij de behandeling van het bovenooglid naar beneden en bij behandeling van het onderooglid naar boven.
 • Poets net zo lang tot de huidschilfers en het vet van de ooglidranden verdwenen is.
 • Hierna kan men met een droog wattenstokje of gaasje de korsten en schilfers verder verwijderen.

Er zijn tevens reinigingsproducten verkrijgbaar. Dit zijn kleine voorbewerkte doekjes (kompres) geïmpregneerd met zeep/alcohol, zoals Supranettes en Cil Clar.

Bij een posterieure blepharitis (aan de achterzijde van de ooglidrand) kan men het ook het ooglid masseren om de opgehoopte talg eruit te drukken. Spoel de ogen na met lauw schoon water (zonder shampoo).

Het aanbrengen van een antibioticum gel

Na het poetsen doet u een beetje ooggel of oogzalf in het oog, waarna u het oog dichtknijpt en de uitgeknepen gel op de oogleden en tussen de wimpers wrijft. Een voorbeeld van een antibioticum is Fucithalmic ooggel (fusidine) of chlooramfenicolzalf.

Combinatietherapie / antibiotica

Bij ernstigere vormen van blepharitis, bijvoorbeeld bij onvoldoende reactie op de standaardbehandeling of bij een randkeratitis, kan de oogarts besluiten om een mengpreparaat te geven. Dit is verkrijgbaar in druppel of zalfvorm; een combinatie van een antibioticum met steroiden. Soms wordt een antibioticum in tabletvorm voorgeschreven.

Gebruik geen oogmake-up als het ooglid ontstoken is, want dit kan een oogontsteking veroorzaken en de genezing vertragen.

Kunsttranen

Door bleraphitis kan een droog oog ontstaan. Omgekeerd kan een droog oog ook de kans op een blepharitis vergroten. Tijdens of ná bovengenoemde behandeling kunt u de ogen ook aanvullend behandelen met kunsttranen (bijv. duratears, protagens, celluvisc, vidisic druppel), een gel (bijv. vidisic gel/EDO, dry eye gel, liposic, thilo-tears) of zalf (bijv. oculentum simplex).

Hoe vaak en hoe lang behandelen?

Gedurende 2 weken reinigt u beide ogen 2x per dag en u brengt hierna een antibioticum aan. Na de 2e week stopt u met het antibioticum maar blijft u de oogleden regelmatig schoonpoetsen, minstens 1x per dag en zo nodig 2x per dag.

Een blepharitis is vaak chronisch is en kan terugkeren (recidief). Het is daarom verstandig de ooglidreiniging ook in de wat rustiger fasen van de kwaal toch dagelijks vol te houden omdat het probleem anders terug kan komen.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze oogzorgklinieken.

Wij zijn altijd bereikbaar Uw vraag persoonlijk beantwoord?